نقائص کارکردهای اجرایی در بیماران اسکیزو– وسواسی
محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 8، شماره: 3
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 226
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-8-3_002
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400
چکیده مقاله:
هدف: در ادبیات پژوهشی جدید، در تبیین میزان همبودی بالاتر از انتظار دو اختلال اسکیزوفرنیا و وسواسی– اجباری اصطلاح «اسکیزو– وسواسی» پیشنهاد گردیده است که توصیف کننده طبقه تشخیصی مجزایی است. یکی از محورهای پژوهشی در این زمینه، شناسایی الگو یا نیمرخ نقایص عصب– روانشناختی خاص در این زیر گروه می باشد. این مطالعه در پی پاسخ به این پرسش بوده که آیا الگوی کژکاری اجرایی متفاوتی در بیماران اسکیزو– وسواسی وجود دارد یا اشکالات شناختی مربوط به دو اختلال در این بیماران به یکدیگر افزوده می شوند؟
روش: به این منظور، در قالب یک طرح پژوهش مقطعی، ۲۰ بیمار اسکیزو– وسواسی، ۲۰ بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا و ۲۰ بیمار وسواسی– اجباری غیرافسرده با ۲۰ فرد بهنجار سالم از لحاظ عملکرد در آزمون های کارکردهای اجرایی مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته ها: دو گروه اسکیزو– وسواسی و اسکیزوفرنیک درکارکردهای اجرایی دچار اشکال هستند ولی بیماران وسواسی– اجباری غیر افسرده تفاوت معناداری با گروه بهنجار ندارند. به علاوه گروه اسکیزو– وسواسی در مقایسه با گروه اسکیزوفرنیک دارای اشکالات کارکردهای اجرایی بیشتری هستند.
نتیجه گیری: به نظر می رسد این تفاوت مربوط به «آسیب شناسی افزوده» نبوده بلکه احتمالا مربوط به الگوی متفاوت نقایص عصب– روانشناختی این بیماران است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه قدیری
University of Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.
علی رضا جزایری
دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
حسن عشایری
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
محمود قاضی طباطبائی
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.