جوانهزنی بذر و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت گلرنگ(Carthamus tinctoriusL.) تحت تأثیر تنش کم آبی و کیتوزان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی
  • کد COI اختصاصی: NOILP03_239
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 814
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول مهدوی

دانشجوی دکتری

سیدعلی محمد مدرس ثانوی

استاد دانشگاه تربیت مدرس

مجید آقاعلیخانی

استادیار گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس

مظفر شریفی

استادیار گروه علوم گیاهی دانشکده علوم زیستی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در این تحقیق اثر غلظتهای مختلف کیتوزان 0، 0/05 ، 0/1 و 0/2 و 0/4 ، 0/5 ، 1 ، 2 ، 3 درصد همراه با تیمار اضافی آب مقطر بر جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت گلرنگCarthamus tinctorius L.) تحت تنش کمآبی 0، 0/4 ، 0/8، 1/2- مگاپاسکال) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش تنش، درصد جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه و محتوی پروتئین گیاهچهها کاهش یافت. با تشدید تنش به سطح 0/8- مگاپاسکال، فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز گیاهچهها افزایش یافت. بیشترین طول و وزن خشک ساقهچه در غلظت 0/4 درصد کیتوزان مشاهده شد. میزان پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهچهها در غلظتهای 0/05 تا 0/4درصد کیتوزان افزایش یافتند. در پتانسیل اسمزی0/8- مگاپاسکال، بیشترین درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه در غلظت 0/4درصد کیتوزان بدست آمد در این پتانسیل اسمزی کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز و افزایش پروتئین گیاهچهها در غلظت- های 0/05 تا 0/4درصد کیتوزان نسبت به تیمار آب مشاهده شد. با افزایش پتانسیل اسمزی به1/2- مگاپاسکال، درصد جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشه چه در غلظت های 0/05 تا 0/4 درصد کیتوزان در مقایسه با تیمار آب افزایش یافتند. همچنین در این سطح تنش کمآبی کمترین مقدار این صفات از غلظتهای 1تا 3 درصد کیتوزان بدست آمد. به این ترتیب میتوان اظهار داشت که پیش تیمار بذر گلرنگ با کیتوزان در غلظتهای 0/4 و پایین تر از آن درصد جوانهزنی را بهبود بخشیده و تحمل گیاه را به تنش کم آبی از طریق کاهش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت افزایش میدهد

کلیدواژه ها

گلرنگ، جوانهزنی، کیتوزان، تنش کم آبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.