تاثیر کاربرد آبیاری قطره ای نواری در آب مصرفی به روش خشکه کاری برنج

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 255

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI17_393

تاریخ نمایه سازی: 23 آبان 1400

چکیده مقاله:

به منظور بررسی امکان خشکهکاری برنج با روش آبیاری قطره ای نواری مطالعه ای در قالب آزمایش کرتهای یکبار خردشده و بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار در سال ۱۳۹۸ در منطقه لنجان اصفهان اجرا گردید. چهار رژیم آبیاری(آبیاری قطره ای براساس۸۰ درصد تبخیر و تعرق تجمعی((I۱، ۱۰۰درصد تبخیر و تعرق تجمعی((I۲ ،۱۲۰ درصد تبخیر و تعرق تجمعی (I۳) و آبیاری غرقابی (غرقاب دائم مزرعه) به عنوان شاهد ((I۴) بهعنوان تیمار اصلی و دو رقم برنج سازندگی و لاین امید بخش شماره ۲ بهعنوان تیمار فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد عملکرد دانه، میزان آب مصرفی و کارآیی مصرف آب آبیاری بطور معنیداری تحت تاثیر رژیمهای آبیاری قرار گرفتند. این در حالی بود که بیشترین میزان صرفه جویی در مصرف آب در تیمارهای (I۱)، (I۲) و (I۳) به ترتیب معادل ۶۱/۰، ۵۰/۹ و ۴۱/۲ درصد نسبت به تیمار شاهد حاصل شد. همچنین حداکثر کارآیی مصرف آب آبیاری در تیمارهای (I۱) ، (I۲)، (I۳) و (I۴) به ترتیب برابر ۰/۳۴، ۰/۳۴، ۰/۳۱ و ۰/۲۲ کیلوگرم بر مترمکعب بدست آمد. براساس نتایج این تحقیق نشان میدهد که روش خشکه کاری می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای کشت متداول برنج مطرح شود، به نحوی که هم تولید افزایش یابد و هم در مصرف آب صرفه جویی گردد.

کلیدواژه ها:

کشت مستقیم ، کارآیی مصرف آب آبیاری ، قطره ای نواری ، آبیاری متناوب

نویسندگان

محسن دهقانی

استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

احمد رمضانی

استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.