مطالعه عوامل خطر ساز درکارگاههای تکثیر و پرورش قزل آلا براساس پارامترهای محیطی آب در رودخانه هراز
محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 28، شماره: 5
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 315
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISFJ-28-5_007
تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400
چکیده مقاله:
این مطالعه به تغییرات پارامترهای محیطی کیفیت آب رودخانه هراز به عنوان عوامل خطرساز مزارع قزل آلا پرداختهاست. تعداد ۸۴ نمونه آب در۶ ایستگاه واقع درکارگاه پرورش ماهی قزلآلا طی هفت ماه طی سالهای ۹۷-۱۳۹۶ جمع آوری شد. اندازهگیری پارامترها با روشهای استاندارد تیتراسیون و اسپکتروفتومتری انجام گرفت. طبق نتایج، دامنه تغییرات دمای آب (۰/۱۷-۰/۴ درجه سانتی گراد)، دمای هوا (۰/۲۸-۰/۵ درجه سانتی گراد)، اکسیژن محلول (۲۴/۱۴-۳۶/۷ میلیگرم بر لیتر)، اکسیژن خواهی بیولوژیک (۸۰/۲۰-۲۰/۰ میلیگرم بر لیتر)، اکسیژن خواهی شیمیایی (۴۰/۴۱-۵۰/۳ میلیگرم بر لیتر)، هدایت الکتریکی (۶۵۰-۳۴۵ میکروزیمنسبرسانتیمتر)، کدورت (NTU ۸۱-۲)، کل مواد جامد معلق (۷۲/۰-۰۱/۰ گرم بر لیتر)، pH (۱۵/۸-۹۸/۶)، فسفرکل/فسفر(۱۵/۰-۰۱/۰ میلیگرم بر لیتر)، فسفات (۲۰/۰-۰۱/۰ میلیگرم بر لیتر)، آمونیم (۳۱۳/۰-۰۲۰/۰ میلیگرم بر لیتر)، آمونیاک (۳۶/۴-۱۴/۰ میکروگرم برلیتر)، نیتریت (۲۱/۰-۰۱/۰ میلیگرم بر لیتر)، تعداد کلیفرم مدفوعی (CFU/۱۰۰ml۳۰۰۰۰-۹) و شاخص کیفیت آب (IRWQISC) (۵/۹۸-۵/۴۸) بوده است. نتایج براساس آزمون رگرسیون گام به گام نشان داد که عوامل خطرساز کیفیت آب در رودخانه هراز پارامترهای کلیفرم مدفوعی، فسفات،کدورت و اکسیژن خواهی بیوشیمیایی بودهاست و کلیفرم مدفوعی، ضریب تاثیر (ضریب بتا) بیشتری در مقایسه با سایر پارامترها داشتند (۰۵/۰p<). در نتیجه، طبق میانگین ایستگاهی شاخص کیفیت (کمتر از ۵۵)، آب رودخانه هراز برای پرورش ماهی قزلآلا آلوده و بحرانی است اما برای پرورش ماهی مقاوم و حیات وحش دارای شمارش میکروبی قابلقبول است. همچنین علاوه بر تغییر فصلی پارامترهای محیطی و میزان بارندگی، نحوه مدیریت کارگاهها نیز در حفظ کیفیت آب اهمیت دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسن نصراله زاده ساروی
Caspian Sea Ecology Research Center (CSERC), Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Iran
مریم قیاسی
Caspian Sea Ecology Research Centre (CSERC)
رضا صفری
Caspian Sea Ecology Research Centre (CSERC)
آسیه مخلوق
Caspian Sea Ecology Research Centre (CSERC)
عبداله نصراله تبار
Caspian Sea Ecology Research Centre (CSERC)
ولی اله محمدزاده
Mazandaran Fisheries Affairs, Babolsar, Iran
عسگری منعمی
Mazandaran Fisheries Affairs, Babolsar, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :