تاثیر تاریخ کاشت و میزان آب آبیاری بر خصوصیات رشدی و عملکرد گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovate L.) در شرایط آب و هوایی سرخس
محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 19، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 351
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFCR-19-3_002
تاریخ نمایه سازی: 28 مهر 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت و میزان آب آبیاری بر خصوصیات رشدی و عملکرد گیاه دارویی اسفرزه، آزمایشی در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی سرخس صورت گرفت. آزمایش به صورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار اجرا شد. تیمارهای شامل چهار سطح آبیاری ۱۰۰، ۸۰، ۶۰ و ۴۰ درصد نیاز آبی در کرت های افقی و چهار تاریخ کاشت ۱۵ اسفند، ۱ فروردین، ۱۵ فروردین و ۳۰ فروردین در کرت های عمودی قرار گرفتند. نتایج شاخص های رشد نشان داد حداکثر شاخص سطح برگ (به ترتیب ۴/۳ و ۳/۳)، سرعت رشد محصول (۱۲/۲۲ و ۱۸/۲۲ گرم بر مترمربع در روز) و تجمع ماده خشک (۹/۴۴۴ و ۴/۴۴۵ گرم در مترمربع) در تیمار ۱۰۰ و ۸۰ درصد نیاز آبی به دست آمد. همچنین حداکثر شاخص سطح برگ (۲ و ۸۶/۱) در تاریخ های کاشت ۳۰ و ۱۵ فروردین، حداکثر سرعت رشد محصول (۱۴ و ۱۴ گرم بر مترمربع در روز) و تجمع ماده خشک (۲۷۰ و ۳/۲۶۱ گرم بر مترمربع) نیز در تیمارهای ۱ فروردین و ۱۵ اسفند به دست آمد. نتایج نشان داد بیشترین تعداد دانه در بوته (۳۶/۱۲۱۰ عدد)، عملکرد دانه (۴/۱۸۹۱ کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (۸/۵۶۰۷ کیلوگرم در هکتار)، تعداد سنبله در بوته (۶۷/۲۹ عدد) و وزن هزاردانه (۰۵/۲ گرم) در تیمار ۸۰ درصد نیاز آبی و تاریخ کاشت ۱ فروردین حاصل شد. بیشترین شاخص برداشت (۴/۳۶ درصد) در تیمار ۱۰۰ درصد نیاز آبی و تاریخ کاشت ۱۵ اسفند به دست آمد. با توجه به نتایج حاصله، بهترین تاریخ کاشت و سطح آبیاری جهت نیل به حداکثر عملکرد و حفظ منابع آبی در منطقه سرخس به ترتیب ۱ فروردین و ۸۰ درصد نیاز آبی بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد رضا روستانژاد
دانشجوی دکترای گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، پردیس دانشگاه فردوسی مشهد
محمد بنایان اول
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
پرویز رضوانی مقدم
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
غلامعلی گزانچیان
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :