تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی با استفاده از دادههای ماهوارهای و سامانههای اطلاعات جغرافیایی GIS (مطالعه موردی پناهگاه حیات وحش موته)
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 689
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-18-1_007
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف : امروزه یکی از روشهای تهیه نقشه به روز کاربری و پوشش اراضی استفاده از دادههای ماهوارهای و تکنیکهای GIS میباشد. مشخص کردن موقعیت هر کاربری و پوشش اراضی در کنار یکدیگر کمک شایانی به مدیریت سرزمین میکند. روش تحقیق: در این مطالعه به منظور تهیه نقشه به روزکاربری و پوشش اراضی پناهگاه حیات وحش موته از تصویر ماهواره IRS-P۶، سنجنده LISS III که بهصورت برنامهریزی شده همزمان با نمونهبرداریهای میدانی در خرداد ۱۳۸۷ برداشت شده بود، استفاده گردید. پس از تهیه داده ماهواره ای، ابتدا تصحیح هندسی با میانگین خطای مربعات ۶۵/۰ بر روی تصویر اعمال گردید. در مرحله بعد با توجه به کوهستانی بودن منطقه تصحیح توپوگرافی بر روی تصویر انجام شد. در نهایت نقشه کاربری و پوشش اراضی با استفاده از روش طبقه بندی ترکیبی تهیه گردید. در این مطالعه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی با استفاده از شاخص گیاهی SAVI و نمونه برداریهای میدانی بدست آمد. نقشه هر کاربری و پوشش منطقه با اعمال پردازشهای گوناگون بر روی تصویر تهیه گردید. در انتها با استفاده از روشهای GIS تمامی لایه های اطلاعاتی با یکدیگر ترکیب و نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه تهیه شد. دقت نقشه تولیدی محاسبه گردید و ضریب کاپا معادل۹۲/۰ و صحت کلی۹۴% بدست آمد که دقت مناسب نقشه تولیدی را نشان میداد. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که پوشش گیاهی با درصد تاج کمتر از ۱۰ درصد، وسیع ترین پوشش این منطقه با مساحت ۸۱۶۹۰ هکتار میباشد. همچنین سطح کاربری معدن و مسکونی در پناهگاه حیات وحش موته به ترتیب ۸۲۸ و ۲۴۹ هکتار است. بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که روش طبقه بندی ترکیبی برای تهیه نقشه دقیق کاربری و پوشش اراضی خصوصا زمانی که به علت تشابه بازتابش کاربریهای مختلف، امکان بکارگیری روشهای متداول طبقه بندی تصاویر ماهوارهای وجود ندارد، از قابلیت بالایی برخوردار است.
کلیدواژه ها:
پناهگاه حیات وحش موته ، کاربری و پوشش اراضی ، داده ماهوارهای ، طبقه بندی تصویر ، شاخص گیاهی ، طبقه بندی هیبرید ، دقت نقشه
نویسندگان
وحید راهداری
دانشجوی دکتری محیط زیست دانشگاه صنعتی اصفهان، مربی دانشگاه زابل، دانشکده منابع طبیعی (مسوول مکاتبات).
علیرضا سفیانیان
دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
سعیده ملکی
دانشجوی دکتری محیط زیست دانشگاه صنعتی اصفهان، مربی دانشگاه زابل، دانشکده منابع طبیعی.
سید جمال الدین خواجه الدین
استاد گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان
میثم راهداری
کارشناس ارشد، مربی گروه مدیریت پروژه، دانشگاه پیام نور واحد زاهدان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :