شناسایی و رتبه بندی بخش های اقتصادی مخرب محیط زیست بر اساس میزان نشرگازهای گلخانه ای با رویکرد آنتروپی شانون- ویکور (مورد مطالعه: ایران در سال های ۱۳۸۸-۱۳۹۱)
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 298
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-22-4_004
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: امروزه مسائل محیط زیست و مقابله با انتشار بی رویه گازهای گلخانه ای به یکی از مهم ترین دغدغه های کشورها تبدیل شده است. این پژوهش باهدف بررسی میزان انتشار آلایند گی در صنایع مختلف و رتبه بندی این صنایع بر مبنای مخرب ترین گازهای گلخانه ای از قبیل دی اکسید کربن، کربن منوکسید، گاز متان، اکسید نیتروس، اکسیدهای نیتروژن، ذرات معلق، دی اکسید گوگرد و تری اکسید گوگرد تدوین شده است. روش بررسی : در این پژوهش پس از شناسایی مهم ترین گازهای آلاینده بر اساس مرور ادبیات و استفاده از میانگین داده های ۵ سال اخیر از مرکز آمار ایران، با استفاده از روش آنتروپی شانون وزن هر یک از گازهای آلاینده تعیین شده و با استفاده از روش ویکور و نرم افزار MATLAB، آلاینده ترین بخش اقتصادی شناسایی گردید. یافته ها: بر اساس روش آنتروپی شانون مشخص گردید که گاز دی اکسید کربن با وزن ۳/۰ دارای بالاترین ضریب اهمیت در بین گازهای گلخانه ای آلاینده است. بر اساس یافته های حاصل از روش ویکور، بخش حمل و نقل بر مبنای شاخص سودمندی، ویکور و شاخص تاسف بیشترین میزان آلایندگی و انتشار گازهای گلخانه ای را در بین بخش های یادشده به خود اختصاص داده است. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، بخش حمل و نقل نقش عمده ای در انتشار گازهای گلخانه ای ایفا کرده و به عنوان آلاینده ترین عامل محیط زیستی شناسایی شده است. بنابراین توجه به مولفه های ساختاری و فرهنگی مرتبط با حوزه حمل و نقل از اهمیت ویژه ای نسبت به گذشته برخوردار شده است. استفاده از تکنولوژی های مربوط به حمل و نقل سبز، سرمایه گذاری در حمل و نقل عمومی، فراهم نمودن زیرساخت های مرتبط با وسایل نقلیه غیر موتوری را می توان به عنوان راه کارهایی برای کاهش آلایندگی در این بخش مطرح کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ناهید درستکار احمدی
دکتری مدیریت تولید و عملیات، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان
علی دهقانی
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :