پایش تغییرات سی ساله پوشش اراضی با استفاده از سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS (مطالعه موردی: حوضه آبخیز قره سو، اردبیل)
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 286
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-22-12_016
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع در سالهای گذشته میتواند در برنامهریزی جهت استفاده بهینه از آن و کنترل و مهار تغییرات غیر اصولی در آینده گام مهمی به شمار آید. از آنجا که این تغییرات در سطوح وسیع و گسترده اتفاق می افتد، تکنولوژی سنجش از دور ابزاری ضروری و ارزشمند جهت پایش تغییرات میباشد. هدف از تحقیق حاضر، پایش تغییرات پوشش اراضی در حوضه آبخیز قره سو در استان اردبیل با تکنیک سنجش از دور است. روش بررسی: دراین تحقیق تغییرات پوشش اراضی طی سی سال از سال ۱۳۶۵ الی ۱۳۹۵ مورد پایش قرار گرفت.ابتدا تصاویر ماهواره لندست مربوط به ماه جولای سالهای ۱۹۸۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۵ تهیه و پس از تصحیح هندسی و ارتفاعی، طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده با متد حداکثر احتمال انجام پذیرفت. به منظور افزایش دقت طبقهبندی از شاخص NDVI، DEM و لایه شیب استفاده شد و دقت طبقهبندی با شاخص کاپا و صحت کلی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: بر اساس نتایج در دوره اول (۱۳۸۰-۱۳۶۵) ۴۳/۲۰ درصد، در دوره دوم (۱۳۹۵-۱۳۸۰) ۴۲۶/۴۱ درصد و در سی سال (۱۳۹۵-۱۳۶۵) ۹۹/۲۷ درصد از منطقه دچار تغییر کاربری شده است که در هر سه دوره تغییرات کاربری زراعت دیم بیشترین مقدار را دارد. بحث و نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده این امر است که علیرغم بالا بودن قدرت تصاویر ماهواره لندست در تهیه نقشه کاربری اراضی، میتوان با استفاده از شاخصها و لایههای جانبی نظیر NDVI، ارتفاع و درصد شیب قدرت تفکیک کاربریها از یکدیگر را بهبود بخشید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرشته نامدار
دانشجوی دکتری علوم خاک، گروه علوم خاک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.
شهلا محمودی
استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)
اباذر اسمعلی عوری
دانشیار گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
ابراهیم پذیرا
استاد گروه علوم خاک، گروه علوم خاک؛ دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :