برآورد ترکیب پذیری صفات زراعی و فیزیولوژیکی لاین های اینبرد ذرت (Zea mays L.) دانه ای با استفاده از تلاقی لاین × تسترتحت شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 7، شماره: 16
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 192
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-7-16_010
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
دستیابی به نتایج مطلوب در برنامههای اصلاحی، نیازمند انتخاب آگاهانه والدین بر اساس قابلیت ترکیبپذیری عمومی و خصوصی میباشد. مشخص نمودن ترکیبپذیریها و اجزای واریانس ژنتیکی یکی از مهمترین مراحل در برنامه بهنژادی لاینهای اینبرد ذرت است .بدین منظور، تعداد ۲۵ لاین زودرس دانهای با دو تستر (k۱۲۶۳.۱ زودرس و A۶۷۹ دیررس) به روش لاین × تستر تلاقی داده شد و ۵۰ هیبرید حاصل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبیاری نرمال و تنش خشکی در سال ۱۳۹۲ در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی طرق مشهد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس آماری حاکی از وجود تفاوت معنیدار بین هیبریدها از نظر تمام صفات مورد بررسی در هر دو محیط در سطح احتمال ۱% بود. واریانس اثر متقابل لاین × تستر برای کلیه صفات در هر دو محیط نشاندهنده معنیدار بودن واریانس غالبیت (نقش اثرات غیرافزایشی) میباشد. نسبت &sigma ۲ gca/&sigma ۲ sca بیانگر نقش بیشتر واریانس غیرافزایشی برای اکثر صفات در هر دو شرایط آبیاری بود. از نظر عملکرد و سایر صفات در شرایط نرمال لاینهای ۱، ۵، ۱۴، ۱۵ و ۱۸ و در شرایط تنش لاینهای ۱، ۱۰، ۱۸، ۲۶ و ۳۱ دارای GCA مثبت و معنیدار و از نظر زودرسی لاینهای ۱، ۷، ۸، ۱۰ و ۲۸ دارای GCA منفی و بسیار معنیدار در هر دو شرایط بودند. از نظر عملکرد دانه ترکیبات L۵×T۱، L۹×T۱، L۱۶×T۲ و L۱۹×T۱ در شرایط نرمال و ترکیبات L۱×T۱، L۱۳×T۱، L۲۷×T۲ و L۱۶×T۲ دارای SCA مثبت و معنیدار در شرایط تنش خشکی بودند که جهت آزمایشات ارزیابی و مقایسه عملکرد منطقهای و برآورد اثرات متقابل ژنوتیپ در محیط و شناسایی و انتخاب برترین هیبریدها، میتوان لاینهای مذکور را مورد استفاده قرار داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ملیحه لعل بیداری
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
نادعلی باباییان جلودار
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
سعید خاوری خراسانی
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
غلامعلی رنجبر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :