تعیین مکان های مناسب جمع آوری آب باران جهت استفاده در مصارف کشاورزی با استفاده از مدل AHP (مطالعه موردی: حوزه آبخیز بیرجند)
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 6، شماره: 12
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 280
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-6-12_007
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
رواناب سطحی که نتیجه پاسخهای بارش در یک حوزه است منبع آب بالقوهای است که اگر بهطور صحیح مدیریت شود
میتواند برای تامین تقاضا آب استفادهگردد. جمعآوری آب باران گزینهای مناسب برای انحصار و ذخیره رواناب سطحی جهت کاربردهای بعدی بویژه در طول دورههایی که محدودیت دسترسی به آب وجود دارد، است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مکانهای مناسب جمعآوری آب باران در سطح حوزه آبخیز بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی مکانیابی شدند. جهت انجام این کار با بهرهگیری از نظرات کارشناسی، معیارهای تاثیرگذار بر فرآیند جمعآوری آب باران مشخص و بهصورت دودویی با هم مقایسه شدند.سپس ماتریس مقایسات زوجی معیارها تشکیل و وزن هر کدام از آنها برآورد گردید. لایههای فضایی معیارها پس از تاثیر وزنهای مربوطه با همدیگر ترکیب شده و لایه نهایی مناطق مستعدجمعآوری آب باران ایجاد شد. نتایج نشان دادند که با قرار دادن استعداد حوزه آبخیزدر چهار کلاس ضعیف، متوسط، خوب و بسیار خوب به ترتیب ۸۲/۰، ۱/۴۶، ۴/۵۰ و ۶۶/۲ درصد از کل حوزه آبخیز به طبقات نامبرده اختصاص مییابد و به طور کلی از غرب به سمت شرق حوزه آبخیز بر استعداد آن در جمعآوری آب باران افزوده میشود.
کلیدواژه ها:
Rain Water Harvesting ، Birjand Plain ، Analysis Hierarchical Process ، GIS ، جمع آوری آب باران ، حوزه آبخیز بیرجند ، AHP ، GIS
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :