تغییرپذیری اثرات متقابل برخی از صفات خاک بر زمان شروع رواناب (مطالعه موردی: حوزه آبخیز کجور)
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 7، شماره: 13
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 229
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-7-13_001
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرپذیری مکانی تعامل برخی صفات خاک با زمان شروع رواناب در پائیندست حوزه آبخیز جنگلی آموزشی و پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس (کجور) در جنوب شرقی شهرستان نوشهر انجام شد. شبیهسازی باران با استفاده از یک دستگاه شبیهساز باران پمپی با شدت حدود ۶/۱ میلیمتر بر دقیقه در دو ویژگی توپوگرافی تندی و جهت شیب انجام شد. مدت زمان شروع شبیهسازی باران تا زمان ایجاد رواناب زمان شروع رواناب در نظر گرفته شده و ارتباط آن با صفات خاک شامل درصد مواد آلی، رس، لای، شن، رطوبت پیشین خاک و وزن مخصوص ظاهری خاک مورد ارزیابی قرار گرفتند. بعد از آزمون نرمال بودن دادهها، همگنی واریانسها و معنیدار شدن آنالیز واریانس دادههای بهدست آمده، همبستگی صفات خاک و زمان شروع رواناب از طریق آزمون همبستگی پیرسون در نرمافزار SPSS۱۸ بررسی شد. نتایج نشان داد که صفات خاک بایکدیگر همبستگی خوبی داشته، حالآنکه در بین صفات خاک مورد ارزیابی در سطح احتمال پنج درصد، تنها مواد آلی علاوه بر ویژگیهای توپوگرافی با زمان شروع رواناب دارای همبستگی مثبت بوده است. بیشترین زمان شروع رواناب در پلاتهای ۴۴ درصد غربی در حدود ۷۰ ثانیه با بالاترین درصد مواد آلی (۹/۵ درصد) اندازهگیری شد. در مجموع نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که زمان شروع رواناب نسبت به متغیرهای محیطی حساسیت معنیدار نشان داده است.
کلیدواژه ها:
Forested Watershed ، Runoff Generation Time ، Slope Steepness and Aspect ، Soil Physical Properties ، تندی و جهت شیب ، حوزه آبخیز جنگلی ، زمان تولید رواناب ، صفات فیزیکی خاک
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :