مدل سازی تخریب گستره جنگل با استفاده از متغیرهای فیزیوگرافی و اقتصادی- اجتماعی (مطالعه موردی: بخشی از حوضه جنگلی کاکارضای خرم آباد)
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 277
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-3-5_003
تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1400
چکیده مقاله:
جنگل های زاگرس، گستردهترین جنگل های ایران، جایگاه ویژه ای در توسعه اقتصادی داشته و تضمینکننده بقا و پایداری آب و خاک کشور میباشند. بهمنظور برنامهریزی صحیح این جنگل ها اطلاع از وضعیت گستره آن ها درگذشته، حال و آینده ضروری میباشد. این پژوهش با هدف تعیین مقدار کاهش سطح جنگل، طی سال های ۱۳۳۴ تا ۱۳۷۶، امکان مدلسازی، پیشبینی کاهش گستره جنگل و ارتباط آن با عوامل فیزیوگرافی و برخی عوامل اقتصادی- اجتماعی با رگرسیون لجستیک انجام گرفت. در این تحقیق از ارتوفتوموزاییکهای رقومی موجود استفاده گردید و نقشه گستره جنگل بر روی عکس های هوائی در محیط GIS تولید شد. نقشه گستره جنگل دو دوره باهم تلاقی و نقشه تخریب گستره جنگل و میزان کاهش سطح جنگلها تهیه گردید. مدلسازی کاهش گستره و بررسی ارتباط مکانی آن با عوامل فیزیوگرافی (شیب، ارتفاع و جهت دامنه) متغیرهای اقتصادی- اجتماعی (درصد باسوادی، میزان جمعیت، نوع معیشت در هر روستا) عوامل فاصله (فاصله از جاده، رودخانه، روستا و مناطق جنگلی) و متغیر جنگل سال ۱۳۳۴ از رگرسیون لجستیک استفاده شد. ارزیابی حساسیت مدل با استفاده از روش جایگزینی متغیرها و بررسی مقدار ضرایبROC و Pseudo R۲ صورت گرفت. نتایج نشان داد طی ۴۲ سال حدود ۵۱۵ هکتار از سطح جنگل های منطقه کاهش یافته است. نتایج ارزیابی نشان داد که مدل به دست آمده با Pseudo R۲برابر با ۲۹۹۸/۰ و ROC برابر با ۸۵۵۳/۰ از تطبیق خوبی با واقعیت برخوردار میباشد و متغیر اصلی گستره جنگل دارای بیشترین تاثیر و نوع معیشت و ارتفاع متغیرهایی هستند که در ردههای بعدی قرار دارند و به ترتیب بر روی میزان ROCوPseudo R۲ بیشترین تاثیر را میگذارند.
کلیدواژه ها:
Forest extend degradation Modeling ، Physiographic variables ، Socio-economic ، Logistic regression ، Kaka-reza of Khoram-Abad ، مدل سازی تخریب گستره جنگل ، متغیرهای فیزیوگرافی ، اقتصادی–اجتماعی ، رگرسیون لجستیک ، کاکارضای خرم آباد
نویسندگان
الهام مسروری
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
شعبان شتایی
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
محمدهادی معیری
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
جواد سوسنی
Lorestan University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :