ویژگی های ساختاری روشنه ها در فاز تشکیل روشنه در روند تحولی توده های راش در جنگل های اسالم استان گیلان
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 284
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-4-7_006
تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1400
چکیده مقاله:
روشنه های تاج پوشش که به وسیله آشفتگی های کوچک مقیاس ایجاد می گردند، نقش کلیدی در تنظیم مسیرهای توالی در جنگل های معتدله ایفا می کنند. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های ساختاری روشنه های تاجی در فاز تشکیل روشنه در روند تحولی توده های راش درجنگل های اسالم به عنوان فاز آغازین تحول توده های راش صورت گرفت. پس از بررسی ها و جنگل گردشی های اولیه، سه قطعه نمونه یک هکتاری انتخاب و در هر یک از این قطعات، برخی از ویژگیهای روشنهها مانند مساحت روشنه، نوع گونه های درختی ایجادکننده روشنه، مشخصات زادآوری، تعداد روشنه و درختان پرکننده روشنه مورداندازه گیری قرار گرفت. تعداد و گونه درختان روشنه ساز در هر یک از روشنه ها محاسبه و مشخصات زادآوری شامل گونه، تعداد، قطر یقه و ارتفاع نونهال های مستقرشده در هر یک از روشنه ها ثبت و تعداد و گونه نهال های پرکننده روشنه اندازه گیری گردید. بر اساس نتایج به دست آمده اندازه متوسط مساحت روشنه ها در این فاز ۰۵/۲۷۵ مترمربع به دست آمد و بزرگ ترین و کوچک ترین روشنه به ترتیب با مساحت ۲۶/۵۵۱ و ۸۵/۷۰ مترمربع اندازه گیری شد. در هر سه قطعه نمونه درختان روشنه ساز به گونه راش اختصاص یافت. بیشترین و کمترین فراوانی درختان پرکننده روشنه به ترتیب برای راش و سایر گونه ها محاسبه گردید. بیشترین و کمترین میزان زادآوری در داخل روشنه ها به ترتیب برای گونه راش (۲۶/۵۳ درصد) و سایر گونه ها (۸۰/۷ درصد) اندازه گیری شد. در مجموع در سه قطعه نمونه تعداد ۲۸ اصله روشنه ساز که تماما از گونه راش بودند، اندازه گیری شد که حجم متوسط روشنه سازها ۷/۱۵ مترمکعب در هکتار بود. بر این اساس به نظر می رسد در مرحله انتهایی توالی در جنگل های منطقه اسالم راش مهمترین گونه ایجاد کننده پر کننده روشنه ها به شمار می رود.
کلیدواژه ها:
Disturbance ، Gap Filler ، Succession ، Gap Maker ، Regeneration ، آشوب ، پرکننده روشنه ، توالی ، روشنه ساز ، زادآوری
نویسندگان
کیومرث سفیدی
University of Mohaghegh Ardabili
زینب پورقلی
University of Mohaghegh Ardabili
خسرو ثاقب طالبی
Forest Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran
فرشاد کیوان بهجو
University of Mohaghegh Ardabili
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :