تحلیل پایداری شیروانی های خاک برداری جاده های جنگلی براساس خصوصیات مکانیک خاک (مطالعه موردی: حوزه آبخیز استخرپشت نکا)
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 9، شماره: 17
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 321
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-9-17_013
تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1400
چکیده مقاله:
نناپایداری شیب ها و حرکت تودهای خاک همواره یکی از دغدغه های صاحبنظران و متخصصان راه و ساختمان و همچنین محیطزیست بوده است. خاک عمده ترین مصالح ساختمانی راههای جنگلی بوده و در عین حال بستر آن را تشکیل میدهد. در این تحقیق برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه های ناشی از آزمایشگاه مکانیک خاک، اقدام به زونبندی منطقه به واحدهای همگن از نظر شکل زمین در نرمافزار GIS شد. از هر یک از ۲۰ واحد شکل زمین و در محل عبور جاده،۱۰ نمونه بهروش تصادفی منظم و در مجموع ۲۰۰ نمونه خاک از روی شیروانی خاکبرداری برداشت و از نظر مشخصههای درصد رطوبت وزنی، وزن مخصوص ظاهری و بافت خاک آنالیز گردید. پس از دستهبندی نتایج آزمایش خاک مناطق همگن جدیدی با ویژگیهای خاکشناسی مشابه بدست آمد. بدینترتیب در فرآیند بهینهسازی تعداد نمونه ها میزان شدت نمونه برداری با حفظ دقت و اعتبار، بهطور قابل ملاحظه ای و تا ۱۰۰ نمونه کاهش یافت. بر روی این نمونه ها آزمایش حدود آتربرگ و مقاومت برشی انجام شد. نتایج نشان داد که درصد بخش ریزدانه خاک در هر دو عمق (۳۰-۱۰ و ۹۰-۷۰ سانتیمتر) منطقه لغزشی بیشتر از منطقه پایدار بود. شاخص روانی در منطقه لغزشی و پایدار به ترتیب ۳۸/۰ و ۰۹/۰ بدست آمد. شاخص خمیری در منطقه لغزشی و پایدار به ترتیب ۸۸/۴۵ و ۰۷/۱۹ بود. علاوه براین، میانگین مقاومت برشی خاک منطقه لغزشی به طور معنیداری کمتر از منطقه پایدار بود. با توجه به حالت خمیری خاک در منطقه لغزشی پیشنهاد میشود عمل زهکشی در آن مناطق انجام شود.
کلیدواژه ها:
Road ، Landform units ، Samples optimization ، Atterberg limits ، Slope stability ، جاده ، واحدهای شکل زمین ، بهینه سازی نمونه ها ، حدود آتربرگ ، پایداری شیب
نویسندگان
سید عطااله حسینی
University of Tehran
مرضیه جانزاده چناری
Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
آیدین پارساخو
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
حسن اکبری
Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :