بررسی و نقد ساحت های دوگانه اخلاق شوپنهاور

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 163

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_KJSB-11-2_009

تاریخ نمایه سازی: 24 شهریور 1400

چکیده مقاله:

چکیدهشوپنهاور در حوزه اخلاق قائل به دو ساحت است.اولی ساحت فرد شفیق است که او در این بافت از آزادی و جبرباوری، مسئولیت اخلاقی، فلسفه حق، فضائل و رذائل اخلاقی، روان شناسی اخلاق و انواع خصلت ها بحث کرده و می گوید شفقت منبع همه کنش هایی است که واجد ارزش اصیل اخلاقی اند. دومی ساحت قدیس است که او در این بستر از مرگ، عدالت، متافیزیک عشق جنسی، ریاضت پیشگی و عرفان بحثمی کند. در این ساحت، قدیس در جهت انکار خواست یا اراده، آگاهانه از زندگی کناره می گیرد و به زهد وریاضت پیشگی روی می آورد و نسبت به هر چیز کاملا بی تفاوت می شود. هنگامی که بر این این دوساحت متمرکز می شویم، می بینیم که با هم در تعارض اند. او از یک طرف می گوید که هرگونه اخلاقیمبتنی بر شفقت است و از سوی دیگر می گوید که به لحاظ اخلاقی، مطلوب ترین حالت برای فرد رویگردانی از هرگونه اراده ورزی است؛ اما واضح است که بدون فعالیت اراده شفقت و همدردی با دیگرانناممکن است. و چنانچه شفقت را به عنوان بنیاد و اساس اخلاق بپذیریم، انکار اراده ورزی قدیس منتفیمی شود. از طرف دیگر اراده به عنوان شیءفی نفسه و جوهر هستی صرفا خواست است و از آن حیث کهخواست است، نمی تواند نخواهد. بنابراین نمی تواند خود را انکار کند.

کلیدواژه ها:

۱-اراده ۲-انکار اراده ۳-شفیق ۴-قدیس ۵-نوع دوستی

نویسندگان

مسعود عسگری

دانشجوی دکتری فلسفه دانشگاه اصفهان

غلامحسین توکلی

استاد دانشگاه اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • فهرست منابعآبندروت،والتر(۱۳۹۲) ،آرتور شوپنهاور،ترجمه پرستو خانبانی،انتشارات پارسه،تهرانشوپنهاور،آرتور (۱۳۹۲) ،در باب ...
  • Stuttgart: Frommann-Holzboog ...
  • Schopenhauer.(۱۹۱۵) The Basis of Morality. Translated by Arthur B.Bullock.Ruskin House ...
  • (۲۰۰۹) The Two Fundamental Problems of Ethics. Translated and Edited ...
  • Vandenabeele, Bart (۲۰۱۰) A Companion to Schopenhauer. Blackwell: John Wiley ...
  • نمایش کامل مراجع