تحلیل چگونگی تاثیرپذیری اعتبار قراردادی از واقعیت تاملی بر نوع ارتباط اعتبار و واقعیت تجربی اجتماعی در حقوق
محل انتشار: پژوهش نامه حقوق اسلامی، دوره: 22، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 287
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ILRJ-22-1_004
تاریخ نمایه سازی: 19 مرداد 1400
چکیده مقاله:
حقوق، ماهیتی اعتباری دارد؛ ماهیتی که از واقعیت تجربی و اجتماعی قابل تفکیک است. با اینحال، در صورتی میتوان به دوگانه اعتبار و واقعیت قائل بود که امر اعتباری را، مستقل از واقعیت بدانیم و آن دو را، دو ساحت متفاوت بنگریم. قرارداد نیز امری اعتباری است. آیا اصرار بر تفکیک آن از واقعیت ضرورت دارد؟ چه آثاری بر این استقلال مترتب است؟ اگر نتیجه استقلال قرارداد از واقعیت، استعلای اعتبار قراردادی بر واقعیت باشد، آیا بالضروره قرارداد عادلانهای را نتیجه خواهد داد؟ چالشهای تبعیت محض اعتبار قراردادی از واقعیت چیست؟ آیا در این صورت میتوان رای حقوق و به طور خاص قرارداد، کارکردی تحول گرا و تکاملی قائل بود؟ به نظر میرسد، در صورتی میتوان اصل حاکمیت اراده را در کنار اصل انصاف و یا اصل نفی عسر و حرج داشت که رویکرد استعلایی و تبعیت محض را نفی کنیم و تنها بر تاثیرپذیری اعتبار قراردادی از واقعیت تاکید کنیم.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نرگس خالقی
دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران.
مهدی شهابی
استاد مدعو، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نجف آباد، نجف آباد، دانشیار و عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول).
علیرضا فصیحی زاده
استاد مدعو، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نجف آباد، استادیار و عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.