تعیین مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک موثر بر بهره وری مصرف آب در گیاه ذرت علوفه ای
محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 34، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 329
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WRA-34-4_002
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1400
چکیده مقاله:
در راستای مدیریت و ارتقاء بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی، توجه به ویژگیهای فیزیکی خاک یک اصل محسوب میگردد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه مهمترین ویژگیهای فیزیکی خاک با بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق در استان خراسانرضوی انجام شد. در این مطالعه تعداد ۳۰ کرتبا مساحت ۱۵ مترمربع، با خاکهای متفاوت از نظر بافت و ساختمان، بهعنوان کرتهای آزمایشی انتخاب گردید و کلیه عملیات کاشت، داشت و برداشت به صورت یکنواخت برای کل کرتها انجام شد. گیاه ذرت به صورت دستی کشت شد و آبیاری سطحی با استفاده از تانکر و شمارنده، به انجام رسید و در هر نوبت، آبیاری برای کل کرتها در یک روز و به یک میزان صورت گرفت. پس از تهیه نمونههای خاک از کرتهای آزمایشی و اندازهگیریهای آزمایشگاهی و صحرایی، تعداد ۳۵ ویژگی فیزیکی خاک، تعیین شد. محصول ذرت به صورت دستی در هر کرت برداشت شد و مقادیر میانگین بهرهوری مصرف آب (عملکرد کل زیستتوده هوایی به ازاء واحد آب کاربردی) در دو سال متوالی، ملاک محاسبات آماری قرار گرفت. دادهها با استفاده از روشهای تجزیه مولفههای اصلی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندمتغیره و تجزیه مسیر (علیت) تحلیل شد. نتایج نشان داد که از مجموع ۳۵ ویژگی فیزیکی مطالعه شده، ویژگیهای آب قابل استفاده (ظرفیت مزرعه در مکش ۱۰۰ سانتیمتر) با ضریب تبیین ۵۴ درصد، انرژی انتگرالی آب قابل استفاده (ظرفیت مزرعه در مکش ۳۳۰ سانتیمتر) با ضریب تبیین ۲۰ درصد و میانگین قطر خلل و فرج خاک با ضریب تبیین چهار درصد، توانستهاند مجموعا ۷۸ درصد تغییرات بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای را توجیه نمایند. در مجموع میتوان ویژگیهای مقدار و انرژی آب قابل استفاده و قطر خلل و فرج خاک را به عنوان مهمترین ویژگیهای فیزیکی موثر بر بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای بر شمرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی زنگی آبادی
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :