مقایسه وضعیت اقتصادی– اجتماعی جنگل نشینان و تأثیر آن بر تخریب در جنگلهای زاگرس شمالی ومیانی (مطالعه موردی: شهرستان بانه کردستان، شهرستان شیروان چرداول ایلام)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,629

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCFESSD01_029

تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1390

چکیده مقاله:

جنگلهای زاگرس به علت تراکم بالای جمعیت و وابستگی شدید معیشتی روستاییان و جنگلنشینان به جنگل و محصولات آن و غیرقابل اجتناب بودن مدیریت آن به کمک مردم محلی، ما را برآن میدارد جهت مقایسه وضعیت معیشتی و وابستگی مردم زاگرس شمالی و میانی به جنگل، سامانه عرفی روستای هوارهخول در شهرستان بانه استان کردستان و سامانه عرفی روستای داربید در شهرستان شیروان چرداول استان ایلام انتخاب شد. دادههای بدست آمد با نرمافزار 16SPSS آنالیز شد. تعداد خانوار روستای هواره خول 31 و روستای داربید 16 خانوار میباشد. با توجه به تعداد کم خانوار روستاهای فوق از آماربرداری صددرصد استفاده شد. آماربرداری از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری صورت گرفت و جهت کنترل از روش مشاهده و جنگلگردشی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که زاگرس- شمالی دارای سیستم کوچروی نبوده و اهالی یکجا نشین هستند، زاگرس میانی بیشتر دارای سیستم کوچنشینی میباشد. متوسط تعداد دام ازای هر خانوار در روستای هوارهخول و داربید به ترتیب 29 رأس و 65/5 رأس میباشد، علت سیستم کوچ نشینان زاگرسمیانی می- باشد.77/7 درصد از افراد روستای هواره خول دارای سن زیر 30 سال بوده و این مقدار در روستای داربید 54 درصد میباشد. درصد افرا بیکار در این دو روستا به ترتیب 0/15 و 0/20 می باشد 82/3 درصد از افراد روستای داربید به کار کشاورزی و دامپروری مشغولند و این مقدار در روستای هواره خول 30 درصد میباشد میانگین تعداد افراد مذکر و مونث در روستای داربید تقریبا یکسان میباشد اما در هواره خول متوسط افراد مذکر بیشتر میباشد وعلت این می باشد که با توجه به فعالیت بیشتر در زاگرس میانی زن و مرد یکسان در فعالیتها شرکت دارند. طبق نظر ساکنین این منطقه میبایست مالکیت منابع جنگلی بصورت مشارکتی مردم و دولت و یا خود مردم باشد تا وضعیت جنگلهای منطقه بهبود یابد و اکثر مردم مخالف صرفأ مدیریت دولتی منابع جنگلی میباشند. به طور کلی وابستگی به جنگل در این دو بخش از کشور زیاد میباشد در زاگرس میانی بیشتر مشغول به دامداری و زراعت در جنگل بوده و زاگرس شمالی بیشتر به دامداری و گلازنی و زراعت در جنگل مشغول هستند . راهکار گره گشا جهت حفط منابع طبیعی و جنگلی منطقه و همچنین تأمین نیازهای ساکنین منطقه مدیریت مشارکتی و اجرای طرح های اگروفارستری میباشد. جهت نیل به این هدف میتوان از نیروی کاری موجود در منطقه، طرحهای ترویجی حفاظت از منابع طبیعی و همچنین مشارکت دامداران و کشاورزان جهت اجرای اگروفارستری در منطقه استفاده کرد و جلب مشارکت مردمی با این وسعت سبب حفظ و بهبود منابع طبیعی و رفاه و تأمین نیاز های جوامع بومی گردد

نویسندگان

مازیار حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه تهران

اسماعیل خسروپور

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه تهران

سیدانور حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه تهران

درنا رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه یزد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • شاکری، ز، مروی مهاجرم، 1388. بررسی و مقایسه زادآوری دانه ...
  • ملک نیا، ر، 1385. بررسی عوامل موثر بر پراکنش توده‌های ...
  • نمایش کامل مراجع