ارزیابی وضعیت تناسب فضاهای سبز شهری و ارائه الگوی بهینه پراکندگی با کاربرد GIS و روش AHP(منطقه مورد مطالعه: منطقه 7 شهرداری اهواز)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,610

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEE05_574

تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1390

چکیده مقاله:

امروزه مفهوم شهرها بدون وجود فضای سبز موثر در اشکال گوناگون آن دیگر قابل تصور نیست. شهرها به عنوان کانون های تمرکز فعالیت و زندگی انسان ها برای اینکه بتوانند پایداری خود را تضمین کنند چاره ای جز پذیرش ساختار و کارکردی متاثر از سیستم های طبیعی ندارند در این میان فضای سبز به عنوان جزئی ضروری و لاینفک پیکره ی شهرها در متابولیسم آن ها نقش اساسی دارند که کمبود آن ها می تواند اختلالات جدی در حیات شهرها بوجود آورد. منطقه 7 شهر اهواز دارای جمعیتی 152.115 نفر و سرانه فضای سبز حدود 2.78 مترمربع می باشد که این مقدارسرانه فضای سبز تفاوت آشکاری با استاندارد تعین شده از سوی محیط زیست سازمان ملل متحد (20 تا 25 متر مربع برای هر نفر)، دارد. در این راستا تحقیق حاضر با کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی به دنبال توزیع بهینه فضای سبز شهری و ارائه الگوی بهینه پراکنش می باشد. تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر جنبه کاربردی آن و بر اساس منابع و داده ای فراهم آمده در پایگاه سیستم های اطلاعات جغرافیایی و با کاربرد توابع و الگوریتم های موجود در GIS و روش AHP انجام گرفته است. برای این منظور از معیارهای واقع شدن به زمین بایر، نزدیکی به مراکز آموزشی، مراکز مسکونی، مراکز فرهنگی، نزدیکی به تاسیات شهری، مراکز اداری، بهداشتی، صنعتی و مراکز تجاری استفاده شده است. سپس به منظور الگوسازی هر کدام از معیارها بر اساس ارزش و اهمیت آنها در مکان یابی فضای سبز وزن مناسبی اختصاص داده شده است. نتایج حاصل از تحلیل مکان بهینه برای ایجاد فضای سبز، زمین های منطقه را براساس ارزش اولویت بندی کرد، در نهایت بهترین مکان های پیشنهادی براساس روش AHP با اولویت های خیلی خوب و خوب شناسایی گردید.

کلیدواژه ها:

فضای سبزشهری ، سیستم اطلاعات جغر افیایی ، روشAHP ، شهر اهواز

نویسندگان

علی موحد

استادیار، دانشکده علوم و GIS، دانشگاه شهید چمران اهواز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • محمدی، جواد _ سامانه اطلاعات جغرافیایی در مکان‌یابی فضای سبز ...
  • داداشی، سپیده و کاظمی، آزاده و احمدی، ارمغان و گیلی، ...
  • زنگی آبادی، ع و مختاری ملک آبادی (1384)، شهرها، فضای ...
  • شهابی، هیمن، خضری، سعید، نیری، هادی، 137، بررسی فاکتورهای موثر ... [مقاله کنفرانسی]
  • شهابی، هیمن، 1388، نقش عوامل ژئومورفیک در مکانیابی دفن مواد ...
  • .Satty, T.1 The Analytical Hierarchy Process, Planning Priority, Resiurce Allocation, ...
  • .Ghodsipoor, S. H. Analytical hierarchy process(AHP). Tehran: Amir Kabir university. ...
  • . Malczewski, J. GIS AND multi criteria Decision Analysis, John ...
  • نمایش کامل مراجع