طردشدگی در محیط کار و پنهان سازی دانش با نقش میانجی تنش شغلی (موردمطالعه کارکنان بیمارستان های دولتی استان لرستان)
محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 8، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 347
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IEHFS-8-4_008
تاریخ نمایه سازی: 8 خرداد 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرگذاری طردشدگی در محیط کار بر پنهانسازی دانش با توجه به نقش میانجی تنش شغلی بوده است.
روش کار: این مطالعه بر اساس هدف کاربردی و از منظر نحوه جمعآوری دادهها در حوزه مطالعات توصیفی از نوع علی- پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری این مطالعه را کلیه کارکنان بیمارستانهای دولتی استان لرستان تشکیل دادهاند. با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای- تصادفی تعداد ۱۲۴ نفر به عنوان نمونه پژوهش تعیین گردیدند. دادههای موردنیاز در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه استاندارد و بر اساس طیف ۵ گزینهای لیکرت جمعآوری گردید. تحلیل دادههای جمعآوریشده در این مطالعه با بهرهگیری از روش مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرمافزار اسمارت- پیالاس انجام گرفت.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان میدهد که طردشدگی در محیط کار میتواند منجر به گسترش رفتارهای پنهانساز دانش شود. همچنین طردشدگی از طریق افزایش تنش شغلی میتواند منجر به توسعه پنهانسازی دانش گردد.
نتیجه گیری:متناسب با نتایج این مطالعه، مدیران سازمانهای خدماتی میبایست با توسعه فرهنگ و روحیه کار گروهی و جمعی سعی در بهبود مراودات اجتماعی افراد با یکدیگر نمایند.
کلیدواژه ها:
Workplace Ostracism ، Knowledge Hiding ، Job Tension ، طردشدگی در محیط کار ، پنهان سازی دانش ، تنش شغلی
نویسندگان
رضا سپهوند
Professor, Department of Management, Faculty of Management and Economics, Lorestan University, Khorramabad, Iran
معصومه مومنی مفرد
PhD Student in Human Resource Management, Department of Management, Faculty of Management and Economics, Lorestan University, Khorramabad, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :