توانمندی و محدودیت های روش طیف سنجی مرئی-مادون قرمز نزدیک در پیش بینی مقدار کانی های رسی غالب در خاک های سطحی استان اصفهان
محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 32، شماره: 1
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 258
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AREO-32-1_011
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
کانیهای رسی جزء اصلی و بنیادی خاک هستند و تعیین مقدار آنها در مدیریت خاکها از اهمیت ویژهای برخوردار است. لذا، این مطالعه با اهداف بررسی توانایی روش طیفسنجی مرئی-مادون قرمز نزدیک در تعیین مقدار کانیهای رسی غالب خاکهای استان اصفهان و بررسی محدودیتهای احتمالی در تعیین مقدار کانیهای رسی اجرا شد. آنالیزهای کانیشناسیبر روی ۱۰۰ نمونه خاک سطحی جمعآوریشده از کل استان اصفهان، با استفاده از دستگاه XRD و بصورت نیمه کمی انجام شد. آنالیز طیفی نمونههای خاک با استفاده از دستگاه طیفسنج زمینی با دامنه طول موج ۳۵۰ تا ۲۵۰۰ نانومتر انجام شد. بعلاوه، رگرسیون حداقل مربعات جزئی و طیفهای حذف پیوستار برای مدلسازی به کار رفت. نتایج کاربرد روش حذف پیوستار در پیشبینی مقادیر سه کانی ایلیت، اسمکیتت و پالیگورسکیت از عدم توانایی این روش حکایت داشت. مقایسه دو روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی و حذف پیوستار در پیشبینی کانیهای خاک نشان داد که قابلیت روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی بسیار بیشتر از حذف پیوستار است. بررسی علل عدم موفقیت روش طیفسنجی در برآورد کانیهای رسی خاک نشان داد که اختلاط هر یک از کانیها (پالیگورسکیت، اسمکتیت و ایلیت) با یکدیگر تاثیر چشمگیری بر موقعیت جذبی سایر کانیها گذاشته و پیشبینی مقدار کانی را مشکل میسازد. در مناطق خشک و نیمهخشک، با تنوع کانیشناسی فراوان و حضور گچ و کربناتها، سیستم خاک پیچیدهتر شده و امکان کسب اطلاع از طیفها مشکل میشود و بنابراین، پیشبینی مقادیر کانیها با دقت کمی همراه است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه خیامیم
دانش آموخته دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان
حسین خادمی
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان
شمس اله ایوبی
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :