بررسی تاکسونومیک گونه Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas در ایران با تاکید بر نشانگر فلوریستیک و استفاده از روش تعیین زیستگاه ویژه
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 331
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBJ-4-10_006
تاریخ نمایه سازی: 23 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
جنس آویشن (Thymus L.) یکی از بزرگترین جنس های تیره نعناست. گیاهان این جنس به دلیل دارا بودن اسانس های روغنی و کاربرد وسیع در صنایع دارویی و غذایی، ارزش تجاری دارند. در ایران ۱۸ گونه از این جنس شناسایی شده است. به علت توان انتقال ژن در میان جمعیت ها، تنوع ریخت شناختی بالایی در میان جمعیت ها به چشم می خورد. گونه Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas یکی از گونه های این جنس است که تنها در غرب ایران و شمال عراق پراکنش دارد. برای تعیین وجود تنوع درون گونه ای گیاه T. eriocalyx از جنبه تاکسونومیک و تشخیص عوامل بوم شناختی (اکولوژیک) موثر بر آن، از روش تعیین زیستگاه ویژه، برای جمع آوری داده ها استفاده شد. بر این اساس، از بین زیستگاه های مورد بررسی در کشور ایران، ۱۰ زیستگاه ویژه انتخاب شد. نتایج حاصل از آنالیز داده های فلوریستیک (ترکیب رستنی های هر زیستگاه ویژه به عنوان نشانگر فلوریستیک) با نرم افزار MVSP، به روش PCO، به تشخیص ۶ گروه متمایز منجر شد که نشان دهنده وجود تنوع درون گونه ای در این گونه گیاهی است. آنالیز داده های حاصل از بررسی مورفومتری افراد گونه مورد بررسی از هر زیستگاه ویژه، با استفاده از ۳۳ ویژگی رویشی و زایشی، به روش های PCO و UPGMA نیز وجود پنج گروه متمایز را تایید نمود. آنالیز داده های بوم شناسی به روش CCA نیز مشخص نمود که عوامل بوم شناختی مختلفی در گروه بندی و ایجاد تنوع زیستگاه های ویژه نقش دارند که در میان آنها عامل ارتفاع، بافت خاک، نفوذپذیری خاک و جهت شیب، در بین عوامل مورد بررسی، در گروه بندی زیستگاه ها موثر بوده است و بر این اساس حداقل سه اکودیم قابل شناسایی و معرفی است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رمضان کلوندی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
مرتضی عطری
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
زیبا جمزاد
موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، تهران، ایران
کیوان صفی خانی
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، همدان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :