بررسی علل کاهش آبدهی قنوات و راهکارهای سازگاری با آن (مطالعه موردی: استان خراسان رضوی)
محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 6، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 398
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WSD-6-2_011
تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
با هدف بررسی علل کاهش آبدهی قنوات و ارائه راهکارهای فنی و مدیریتی، ۱۵ رشته قنات در استان خراسان رضوی برای مطالعه انتخاب شدند. علاوه بر تکمیل پرسشنامهها، آبدهی قنوات در دو سال آبی ۱۳۸۶ و ۱۳۹۶ اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که متوسط آبدهی قنوات ۲۱ درصد کاهش داشته است. عللی که سبب کاهش آبدهی قنوات شده شامل: مسائل فنـی (عدم توجه به ماهیت فنی قنوات) و مدیریتی (عدم توجه به بهرهبرداری صحیح از قنوات و کمبود اعتبار) است. در این تحقیق، راهکارهایی برای سازگاری با کاهش آبدهی قنوات ارائه شده که مهمترین آنها شامل: کشت محصولات با نیاز آبی کمتر، استفاده از ارقام مقاوم به خشکی، بهبود مدیریت مزرعه با تغییر الگوی کشت، استفاده از فناوریهای مدرن جهت مرمت و بازسازی قنوات، برنامهریزی برای استفاده صحیح از آب قنات در فصل زمستان و یکپارچگی اراضی پاییندست است.
نویسندگان
اردلان ذوالفقاران
فردوسی مشهد
فریبرز عباسی
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
محمد جلینی
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد
محمد کریمی
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :