اثر تنش گرمای آخر فصل بر برخی صفات زراعی، فیزیولوژیک و عملکرد روغن ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) در شرایط آب و هوایی اهواز
محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 17، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 374
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFCR-17-3_011
تاریخ نمایه سازی: 22 اسفند 1399
چکیده مقاله:
تنش گرما یکی از تنشهای غیرزیستی مهم در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری است که به شدت، رشد و عملکرد گیاهان زراعی را کاهش میدهد. بهمنظور بررسی واکنش رشدی و عملکردی ارقام گلرنگ زراعی به تنش گرمای آخر فصل، پژوهشی بهصورت کرتهای یکبار خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97- 1396 در مزرعه آزمایشی دانشگاه شهید چمران اهواز، اجرا شد. تنش گرما بهصورت تأخیر در تاریخ کاشت و همزمانی مراحل رشد زایشی با تنش گرمای آخر فصل در نظر گرفته شد. کرتهای اصلی این آزمایش شامل سه تاریخ کاشت 20 آذر، 10 دی و 30 دی (بهترتیب تاریخ کاشت به هنگام، تأخیری و دیرهنگام) و کرتهای فرعی شامل چهار رقم گلرنگ زراعی (گلدشت، پرنیان، صفه و فرامان) بود. تنش گرما سبب کاهش معنیدار عملکرد زیستتوده، عملکرد دانه و فعالیت آنزیمی کاتالاز و افزایش شاخص برداشت، غلظت کلروفیل کل برگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز شد، اگرچه واکنش ارقام متفاوت بود. بیشترین میزان عملکرد دانه و زیستتوده مربوط به رقم فرامان در شرایط شاهد بهترتیب با میانگین 4151 و 23352 کیلوگرم در هکتار بود. وقوع تنش گرمای آخر فصل منجر به کاهش معنیدار عملکرد دانه ارقام صفه، پرنیان، فرامان و گلدشت بهترتیب به میزان 53، 44، 60 و 47 درصد در تاریخ کاشت 30 دی نسبت به تاریخ کاشت 20 آذر شد که این میزان بهترتیب برابر با 32/1، 1/1، 5/1 و 17/1 درصد به ازای هر روز تأخیر در تاریخ کاشت بود. براساس شاخص حساسیت به تنش (SSI)، ارقام پرنیان و گلدشت بـا مقـادیر 85/0 و 92/0 از تحمل بالایی برخوردار بودند؛ در حالیکه ارقام فرامان و صفه با شاخص 16/1 و 03/1 حساسیت زیادی نسبت به تنش داشتند. بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که در صورت تأخیر در تاریخ کاشت، توصیه میشود که از رقم گلدشت استفاده شود، چرا که عملکرد دانه و روغن آن نسبت به سایر ارقام برتری قابل توجهی در تاریخهای مختلف کاشت داشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرشاد صالحی
دانشگاه شهید چمران اهواز
افراسیاب راهنما قهفرخی
دانشگاه شهید چمران اهواز
موسی مسکرباشی
دانشگاه شهید چمران اهواز
خسرو مهدیخانلو
دانشگاه شهید چمران اهواز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :