برای دریافت فایل این گزارش ابتدا در پایگاه سیویلیکا عضو شوید. جهت عضویت اینجا را کلیک نمایید
مشخصات نویسندگان گزارش ایمنی در تونل های جاده ای و ریلی (۳ . بررسی برخی دستورالعمل های ایمنی در تونل های جاده ای و ریلی)
چکیده گزارش:
پس از وقوع حوادث وحشتناک آتش سوزی در تونل های جاده ای و مترو در اواخر دهه ۹۰ میلادی، توجه سازمان ها و کشورها به مسئله ایمنی در تونل ها افزایش یافته و دستورالعمل ها و استانداردهای مختلفی توسعه پیدا کرد. یکی از جامع ترین اقدامات در زمینه ایمنی در تونل های جاده ای توسط اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۳ میلادی صورت پذیرفت. پارلمان اروپا و شورای اتحادیه اروپا پس از تکمیل بررسی های کارشناسی، بخشنامه ای با عنوان «حداقل الزامات ایمنی برای تونل های شبکه جاده های اروپا» به تصویب رساندند. هدف این بخشنامه بهبود ایمنی استفاده کنندگان از جاده ها در تونل ها از طریق جلوگیری از وقوع حوادث بحرانی که انسان، محیط زیست و تاسیسات تونل را به خطر می اندازد، است. این بخشنامه در ۲۰ ماده و ۳ پیوست تنظیم شده و نقش ها و عملکردهای مخصوصی را در ارتباط با سازمان ها شامل مرجع اداری، مدیر تونل، واحد بازرسی و افسر ایمنی، تعریف کرده است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا موظفند تا با تصویب قوانین داخلی مناسب، به اهداف این بخشنامه دست یابند. به دنبال حوادث در تونل های ریلی، ایمنی در این تونل ها نیز مورد توجه بسیاری از کشورها و همچنین اتحادیه بین المللی راهآهن قرار گرفت. در این زمینه نیز یکی از جامع ترین فعالیت ها را کمیته حمل ونقل داخلی کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای اروپا (UNECE) انجام داد. گروه متخصصین این کمیته پس از بررسی حوادث قبلی رخ داده در تونل ها و همچنین بررسی اسناد ایمنی تونل ها در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و سازمان های بین المللی معتبر، توصیه نامه ای را تنظیم کردند تا از بروز حوادث در تونل ها پیشگیری کرده و سطح کلی ایمنی در تونل های ریلی را افزایش دهند. نتایج
به دست آمده توسط این گروه به دو صورت استاندارد و توصیه بوده و شامل اقدامات ایمنی مربوط به زیرساخت ها، وسایل نقلیه ریلی و اقدامات عملیاتی است. استانداردها و توصیه های بیان شده در گزارش کمیته حمل ونقل داخلی این کمیسیون در زمینه ایمنی تونل های ریلی، براساس تجارب و بهترین روش های اعمال شده در سیستم راهآهن کشورهای عضو کمیسیون است. این استانداردها و توصیه ها می توانند برای کشورهایی که قصد تدوین استانداردهای ایمنی تونل های ریلی را دارند، به عنوان مرجع مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها:
کد گزارش/لینک ثابت به این گزارش
کد یکتای اختصاصی (COI) این گزارش در پایگاه سیویلیکا میباشد و برای لینک دهی به این گزارش می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت گزارش در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1165830/
طرحهای پژوهشی و مطالعاتی کشور
مدیریت اطلاعات پژوهشی
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر همزمان اضافه کردن PPA و EBS بر رفتار دمای بالای قیر با استفاده از آزمایش MSCR
- بررسی تاثیر میزان اسیدیته قیر خالص بر روی خصوصیات عملکردی آسفالت میکروسرفیسینگ
- بهبود عملکرد شیارشدگی و خستگی مخلوط های آسفالتی با استفاده از قیر لاستیکی اصلاح شده با نانو رس
- توسعه مدل پیش بینی رفتار ویسکوالاستیک ماستیک اصلاح شده با استایرن بوتادین استایرن با برنامه ریزی ژنتیک چندژنی
- طراحی مخلوط های آسفالتی با دانه بندی باز برای روسازی های نیمه انعطاف پذیر
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این گزارش به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- نقش رانندگی تدافعی در پیشگیری از تصادفات رانندگی
- استفاده از سرباره فولاد جهت تثبیت در زیرسازی جاده
- اطلس هواشناسی- جاده ای بزرگراه های کشور
- پهنه بندی سیلاب جاده ها (مطالعه موردی استان چهار محال و بختیاری)
- «ابتکارکمربند و راه» ابتکار شی جین پینگ رئیس جمهور چین
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این گزارش به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.