کاربرد نانوذرههای نقره ساخته شده به کمک عصاره آبی پوست نارنج جهت کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی (Solanum lycopersicon L.)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 367
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IRSHS-19-4_010
تاریخ نمایه سازی: 10 اسفند 1399
چکیده مقاله:
بیماری پژمردگی آوندی گوجه فرنگی ناشی از قارچ lycopersici Fusarium oxysporum f. sp.، یکی از مهمترین بیماریهای این محصول بهشمار میآید. با توجه به خطرهای زیست محیطی که ناشی از مصرف بیرویه سموم شیمیایی است، استفاده از روشهای غیرشیمیایی و طبیعی جهت کنترل عوامل بیماریزا، ضروری به نظر میرسد. لذا این پژوهش برای بررسی اثرهای ضد قارچی نانوذرهای نقره سبز ساخت، در شرایط درون شیشهای (in vitro) و برون شیشهای (in vivo) روی قارچ Fusarium.oxysporum f.sp. lycoperisici بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها در شرایط درون شیشهای (in vitro) شامل شاهد (آب مقطر)، سوسپانسیون نانوذرههای نقره و عصاره پوست نارنج در غلظتهای 25، 75، 100 و 120 میلیگرم در لیتر در نظر گرفت شد و تاثیر آنها بر میزان بازدارندگی از رشد سویههای F1 و F16 این قارچ ارزیابی شد. سپس، تاثیر موثرترین تیمار (سوسپانسیون نانوذرههای نقره بهینه شده در شرایط تاریکی و نور) در چهار سطح 50، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر و تیمار سوسپانسیون قارچ در دو مرحله پیشتیمار و پستیمار بر ویژگیهای ریختشناسی گیاه گوجهفرنگی و شدت و شیوع بیماری پژمردگی آوندی فوزاریومی بررسی شد. نتیجههای آزمایشگاهی نشان داد نانوذرههای نقره در شرایط تاریکی در غلظت 120 میلیگرم در لیتر بهترین تأثیر را در بازدارندگی رشد سویهها داشتند. در پژوهشهای گلخانهای، تیمار نانوذرههای نقره توانست شدت و شیوع بیماری را کاهش دهد، اما در بین غلظتهای مختلف نانوذرههای نقره در شرایط تاریکی، غلظت 300 میلیگرم در لیتر بهواسطه اثرهای سمی خود، بیشترین تأثیر را در کاهش عملکرد گوجهفرنگی بههمراه داشت.
کلیدواژه ها:
Disease severity ، Disease incidence ، Tomato ، Silver nanoparticles ، anti microbial effect Fusarium wilt ، شدت وشیوع بیماری ، گوجه فرنگی ، نانوذرههای سبز نقره ، اثرات ضد میکروبی ، فوزاریوم
نویسندگان
محبوب لطفی
Azad University, Tehran
وحید زرین نیا
Azad University, Tehran
مجتبی دلشاد
Tehran University
امیر موسوی
۴National Institute of Genetic Engineering
فرشته نعمت اللهی
Azad University, Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :