تغییرات مکانی و زمانی کیفیت آب زیرزمینی برای مصرف کشاورزی در حوضه گاوخونی
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 8، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 404
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-8-1_006
تاریخ نمایه سازی: 2 اسفند 1399
چکیده مقاله:
در این مطالعه، کیفیت آب زیرزمینی آبخوان حوضه گاوخونی برای مصرف در کشاورزی مورد بررسی قرارگرفت. برای این منظور از دادههای کیفیت آب مربوط به 96 چاه عمیق که توسط سازمان آب منطقهای استان اصفهان، در دوره آماری 1395-1374 تهیه شده بود، استفاده شد. در مطالعه حاضر از پارامترهای سدیم، هدایت الکتریکی،کلرید، هیدوژن بیکربنات و نسبت جذبی سدیم (SAR) استفاده شد. طبقهبندی کیفیت آب زیرزمینی منطقه با استفاده از شاخص کیفیت آب کشاورزی (IWQI) و بر مبنای استانداردهای FAO صورت گرفت. نتایج شاخص IWQI در محدوده 40 تا80 بهدست آمد، که بهترتیب محدودیت زیاد و محدودیت کم برای مصارف کشاورزی را نشان میدهد. بهطوری که کیفیت آب زیرزمینی از بالادست بهسمت پاییندست حوضه بهمرور زمان کاهش یافته است. همچنین مشخص شد تغییرات شاخص کیفیت در منطقه شمالی حوضه بیشتر تحت تأثیر اقلیم منطقه بوده و در قسمتهای میانی و شرقی حوضه، جریان آب سطحی رودخانه زایندهرود و تولیدات کشاورزی باعث تغییرات کیفیت آب شده است. بهعبارتی در حوضه گاوخونی برداشت بیش از حد از آب زیرزمینی، خشکسالی و تولیدات کشاورزی فراتر از ظرفیت، باعث افت کیفیت آب زیرزمینی شده است. با کاهش برداشت آب زیرزمینی و کاهش سطح کشت در مناطقی که آب مورد نیاز فقط از طریق آبخوانها تأمین میشود، میتوان کیفیت آب زیرزمینی را حتی در سالهای خشک مدیریت کرد.
کلیدواژه ها:
Quality of Water Quality Index (IWQI) ، Groundwater Quality ، Gavkhooni Basin ، شاخص کیفیت آب کشاورزی (IWQI) ، کیفیت آب زیرزمینی ، حوضه گاوخونی
نویسندگان
لاله وزیری
Isfahan University of Technology Department of Natural Resources
سعید سلطانی
Isfahan University of Technology Department of Natural Resources
محمد نعمتی ورنوسفادرانی
Isfahan University of Technology Department of Natural Resources
رضا مدرس
Isfahan University of Technology Department of Natural Resources
عباس کاظمی
Isfahan Regional Water Organization
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :