اثر روشهای خاکورزی و کاشت بر ویژگیهای فیزیکی خاک، عملکرد دانه و راندمان تبدیل برنج (.Oryza sativa L) رقم هاشمی
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 22، شماره: 1
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 306
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-22-1_005
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر روشهای خاکورزی وکاشت بر ویژگیهای خاک، عملکرد دانه و خصوصیات تبدیل برنج، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1396 و 1397 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل روشهای خاکورزی در سه سطح؛ روتاری تراکتوری، خاکهمزن مرسوم تیلری و پادلر دوار تیلری، به عنوان عامل اصلی و روشهای کاشت در سه سطح؛ نشاکاری دستی، نشاکاری با ماشین نشاکار و کاشت مستقیم بذر در خاک غرقاب، به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب دادهها نشان داد که تیمارهای خاکورزی اثر معنیداری بر عمق نفوذ مخروط سقوطی و چگالی خاک داشتند. بیشترین عمق نفوذ مخروط سقوطی (86/10 سانتیمتر) و کمترین چگالی ظاهری (86/0 گرم بر سانتیمتر مکعب) در خاکورزی با روتاری تراکتوری بدست آمد. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته (01/144 سانتیمتر) و تعداد پنجه (344 پنجه در مترمربع) در کاشت مستقیم بذر به طور معنیداری بیشتر از روشهای کاشت نشاکاری ماشینی و دستی بود. بالاترین شاخص برداشت و مقاومت فشاری (بهترتیب 2/49 درصد و 73/5 نیوتن) در نشاکاری ماشینی بدست آمد که تفاوت معنیداری با کاشت مستقیم بذر و نشاکاری دستی داشت. حداکثر تعداد خوشه در متر مربع در کاشت مستقیم بذر (288 خوشه در متر مربع) و نشاکاری ماشینی (284 خوشه در متر مربع) بدست آمد که با نشاکاری دستی (261 خوشه در مترمربع) تفاوت معنیداری داشت. روشهای خاکورزی، کاشت و برهمکنش آنها اثر معنیداری بر میزان دانههای سالم، خرد و راندمان تبدیل نداشتند. نتایج این آزمایش نشان داد که در خاکورزی با استفاده خاکهمزنهای تیلری و روشهای کاشت نشاکاری ماشینی و کاشت مستقیم بذر میتوان علاوه بر حفظ ویژگیهای فیزیکی خاک، عملکرد دانه مناسبی در برنج بدست آورد.
کلیدواژه ها:
Direct seeding ، Mechanized transplanting ، Pushing resistance ، Rice and Tillage systems. ، برنج ، خاکورزی ، کاشت مستقیم بذر ، مقاومت فشاری و نشاکاری ماشینی.
نویسندگان
مینا ابراهیمی
University of Guilan, Rasht, Iran
مجید مجیدیان
University of Guilan, Rasht, Iran
محمدرضا علیزاده
Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research Education and Extension Organization, Rasht, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :