بررسی تورم رس ها، به عنوان ابزار شناسایی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,740

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_505

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

رفتار کانیهای رسی در طبیعت خصوصاً قابلیت انبساط به نوع و منشـا کانی و همچنین نوع کاتیون در تماس با آن بستگی دارد . تورم رس ها و سایر سیلیکات های لایه ای بر نفـوذ پـذیری خـاک هـا ، هیـدرولوژی تشکیلات زمین شناسی و پایداری فونداسیون ساختمان ها تـاثیر گـذار میباشـد . در مـورد رس هـا اسـکولز بیـان مـی کنـد کـه خصوصـیات انبساطپذیری ذره کلوئیدی تابع بار کل بوده و به محـل بـار وابسـتگی ندارد (3) چرم و رنگاسمی (1996) نشان دادند که بار خالص ذره مهم ترین عامل کنترل کننده انبساط و پراکندگی رس ها در یـک دامنـه از . کـاتیون هـای یـک ظرفیتـی، دو (1) و قدرت یـونی مـی باشـد pH ظرفیتی و سه ظرفیتی به لحاظ قد رت آبگیری متفاوت، دارای انـرژی هیدراته شدن ( ∆H )متفاوتی هستند و از این لحاظ تاثیرات متفاوتی بر روی رس ها می گذارند . زمانی که یک نـوع رس در مجـاورت ایـن کاتیونها قرار بگیرد رفتار متفاوتی از خود نشان می دهد، به طور مثال تورم و پراکندگی ذرات ر س می تواند تحـت تـاثیر نـوع کـاتیون قـرار بگیرد . بررسی خصوصیات رس ها در تماس با کاتیون های مختلف مـی تواند برای شناسایی رس ها مورد استفاده قـرار گیـرد . تـورم از دیـدگاه کلی به علت افزایش فشار اسمزی محلول قرار گرفته بـین لایـه هـای سیلیکاته بوده و از طریق تئوری لایه دو گانه پخشـیده قابـل توضـیح است و از دیدگاه دیگر آبگیری سطح کلوئید در تورم رس ها نقش دارد . پدیدههای آبگیـری بـرروی سـطوح کلوئیـدها بوسـیله واکـنش هـای الکتروندهی و الکترون گیری بین مولکول هـای آب، سـطح کلوئیـد و کاتیونهای تبادلی کنترل می شود (4) هدف از انجام این بررسی بیـان تغییر قابلیت انبساط رس ها تحت تاثیر اشباع سـازی بـا کـاتیون هـای مختلف و استفاده از این امر به منظور شناسایی در مخلـوط رس هـا در خاک می باشد .

نویسندگان

هادی عامری خواه

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چم

عطااله خادم الرسول

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چم

مصطفی چرم

استادیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Chorom, M. and P. Rengasmy. 1996. Effect of heating on ...
  • Jackson, M. L. 1969. Soil chemical analysis- advanced course. 5th ...
  • Schultz, L.G. 1969. Lithium and potassium adsorption; de-hydroxy lation temprature, ...
  • Van Oss, C.J. R.F. Giese and P.M. Costanazo. 1990. DLVO ...
  • نمایش کامل مراجع