سال انتشار: 1399
محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی گردشگری،فرهنگ و هنر
کد COI مقاله: TCACONF05_021
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 84
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 8 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله تأثیر تفکرات شهرسازی ایرانی بر شهر در دوره ی اسلامی (نمونه ی موردی مقایسه ی شهرهای فیروزآباد ساسانی و بغداد عباسی)
چکیده مقاله:
شهرسازی و آبادانی برای اکثر پادشاهان و حکام در سرتاسر تاریخ از مهمترین عوامل نشان دادن قدرت و عظمتشان بوده است. درایران، شهرسازی برای پادشاهان ارزش والایی داشت تا جایی که در دوره ی ساسانی، شهرسازی به اوج رسید. فیروزآباد یکی از مهم-ترین شهرهای ساسانیان است که توسط اردشیر بابکان، سردودمان سلسله ی ساسانی بنا شد. او نام این شهر را اردشیر خورّه نامید.فیروزآباد از نظر جهان بینی و دیدگاه مذهبی و بسیاری از مسائل دیگر تحت تأثیر تفکرات شاه بود. این سنت در شهرسازی ایرانبعدها نیز ادامه یافت که یکی از نمونه های آن اصفهان در زمان شاه عباس اول صفوی است. اینگونه تفکرات شهرسازی در دوره یخلافت عباسیان نیز بازتاب یافته که تأثیر مستقیم ایرانیان به دربار خلیفه ی عباسی را نشان می دهد. شهر بغداد توسط منصورعباسی در سال 141 ه.ق. بنا شد که به آن دارالسلام می گفتند. این شهر به شدت تحت تأثیر شیوه ی شهرسازی ایران و به خصوصشهر فیروزآباد ساسانی قرار گرفت، تا جایی که اقتباس از شهر فیروزآباد برای ساخت بغداد به تمامیّت انجام گرفت. با در نظر گرفتناقلیم و موقعیت جغرافیایی متفاوت فیروزآباد با بغداد، این شهر در نهایت نتوانست در دوره های بعدی با همان شکل اصیل و اولیه اشگسترش پیدا کند و این اساس تفاوت تفکر ایرانشهری با بغداد است. اما در بقیه ی جهات شهر بغداد عباسی شباهت های بسیاری بافیروزآباد ساسانی دارد که با وجود این شباهت ها می توان از عوامل برجای مانده در شهرها مورد نظر برای بازآفرینی و همپوشانییکدیگر استفاده شوند. چه بسا وجود خیابان ها با طاق های تونلی، دکان ها و خانه های مسکونی در حلقه ی میانی شهر بغداد، درفیروزآباد نیز وجود داشته است. مبتنی بر این فرض، شاید بتوان به نوع شهرسازی ایرانی در دوره ی ساسانی اطلاعات بیشتری اضافهکرد و نقش مایه ی اصلی شهرهای اسلامی به خصوص در خاورمیانه را اقتباس شده از شهرهای اصیل ایران دانست.
کلیدواژه ها:
شهرسازی ، فیروزآباد ، بغداد ، ساسانیان ، عباسیان
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1143133/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:حریت، ستوده و جاوری، محسن و نوری شادمهانی، رضا،1399،تأثیر تفکرات شهرسازی ایرانی بر شهر در دوره ی اسلامی (نمونه ی موردی مقایسه ی شهرهای فیروزآباد ساسانی و بغداد عباسی)،پنجمین کنفرانس بین المللی گردشگری،فرهنگ و هنر،،،https://civilica.com/doc/1143133
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1399، حریت، ستوده؛ محسن جاوری و رضا نوری شادمهانی)
برای بار دوم به بعد: (1399، حریت؛ جاوری و نوری شادمهانی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی نقش دیجیتال مارکتینگ و رسانه های مجازی در توسعه و بهبود مشاغل گردشگری
- بررسی پتانسیل گرشگری غذایی بومی و سنتی و تاثیر آن در توسعه ی کارآفرینی و گردشگری ایران
- توسعه ملی جمهوری اسلامی ایران با تبیین بازتاب های موقعیت ژئوپلیتیکی
- گردشگری دینی و مذهبی
- نقش عوامل ژئومورفولوژیک در توسعه فیزیکی شهر بیجار با تاکید بر برنامه ریزی محیطی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.