ارزیابی ژنوتیپهای بومی گندم در شرایط شوری آب وخاک

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,006

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_419

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

حدود 12 درصد مساحت ایران ( حدود 19 میلیون هکتار ) برای تولیدات کشاورزی استفاده میشود که حدود 50 درصد آن به درجات مختلف مشکل شوری، قلیایی یا غرقابی بودن دارد . بخشهای وسیعی از کشور مانند دشتهای قزوین و مغان، گرگان و گنبد، آزادگان، ورامین تا گرمسار، سیستان و فارس تا نوار حاشیهای جنوب کشور و اراضی حاصلخیز اطراف زاینده رود بنحوی متاثر از تنش شوری هستند و بتدریج از دسترس خارج می گردند . [ 4] دستیابی به ارقام متحمل به شوری یکی از راه حل های مقابله با این تنش است . سرمدنیا (1372) ، یک راه اساسی کاهش اثرات شرایط محیطی ایجادکننده تنشها را یافتن ژنوتیپهایی می داند که دارای مجموعه ای از صفات مطلوب و با قابلیت توارث زیاد باشند . یائو و فلاورز (1989) معتقدند که با شناسایی ارقام متحمل به شوری، میتوان از آنها برای کاشت در مناطق شور یا انتقال صفت به ارقام پر محصول استفاده نمود . جعفری شبستری و همکاران (1995) بالا بودن عملکرد دانه در شرایط تنش شوری را بعنوان معیار مناسبی برای تحمل به شوری دانسته اند . اما کارایی این صفت به عنوان معیار اصلی گزینش ارقام برای تحمل شوری مورد تردید است [.3] پوستینی (1381) ، اثر تنش شوری را بر 30 رقم گندم ارزیابی نمود و گزارش داد که میزان سوختگی برگ می تواند بعنوان یک شاخص مشاهدهای سریع در تعیین تحمل ارقام گندم استفاده گردد . منابع ژنتیکی گیاهی علاوه بر زیربنایی برای توسعه کشاورزی، بعنوان منبعی از سازگاری ژنتیکی همچون سپری در برابر تغییرات محیطی عمل میکنند [.3] کلکسیون بخش تحقیقات غلات دارای 15000 نمونه گندم است که 5000 نمونه آن بومی است و امید میرود که در میان آنها ژنوتیپ هایی با قابلیت تحمل به تنش شوری موجود باشند تا بتوان از آنها برای تولید ارقام متحمل به شوری استفاده نمود .

نویسندگان

داود افیونی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و موسسه تحقیق

اشکبوس امینی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و موسسه تحقیق

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پوستینی، ک. 1381. ارزیابی 30 رقم گندم از نظر واکنش ...
  • سرمدنیا، غ.ح. 1372. اهمیت تنش‌های محیطی در زراعت. مقالات کلیدی ...
  • عبد میشانی، س. و ع.ا. شاه نجات بوشهری. 1376. اصلاح ...
  • میرمحمدی میبدی، س.ع.م. و ب. قره یاضی. 1381. جنبه‌های فیزیولوژیک ...
  • Grieve, C.M. _ L.E. Francois and E.V. Maas. 1994. Salinity ...
  • Jafari- Shabestari, J., H. Corke and C.O. Qualset. 1995. Field ...
  • Yeo, A. R. and T. J. Flowers. 1989. Selection for ...
  • نمایش کامل مراجع