برآورد هدایت آبی اشباع با استفاده از اندازه قطر ذرات و جرم مخصوص ظاهری خاک

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,456

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_415

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

بیان کمی ویژگی های هیدرولیکی خاک در بسیاری از مطالعات مربوط به جریان آب در خاک که از مدل های عددی برای شبیه سازی حرکت آب و املاح استفاده می کنند، ضروری است . لیکن، استفاده از این مدل های عددی به دلیل نبود اطلاعات کافی از ویژگی های هیدرولیکی دقیق محدود شده است . هدایت آبی اشباع یکی از مهمترین ویژگی های فیزیکی خاک است که در توجیه فنی و اقتصادی بسیاری از پروژه های آبیاری و زهکشی نقش عمده ای به عهده دارد . اندازه گیری مستقیم این ویژگی چه به صورت صحرایی و چه آزمایشگاهی بسیار وقت گیر، هزینه بر و دشوار است . به همین دلیل، روش های غیر مستقیم به عنوان راهکاری که این مشکلات را به طور نسبی رفع می کنند ارائه شده اند . ایجاد توابع انتقالی روشی غیر مستقیم برای برآورد ویژگی های هیدرولیکی خاک است که با استفاده از اطلاعات موجود خاک به وسیلة معادلات رگرسیونی یا شبکة عصبی مصنوعی بین پارامترهای زودیافت و دیر یافت خاک ارتباط برقرار می کند . همچنین در بسیاری از کاربردها نیاز به داده های خیلی دقیق ویژگی های هیدرولیکی نیست . از دیگر سو، به دلیل تفاوت در اندازه گیری های با روشهای مختلف و نیز تغییرات مکانی – زمانی آنها، دقت اندازه گیری های مستقیم مورد تردید بوده و از این رو برآوردهای حاصل از روشهای غیر مستقیم کافی به نظر می رسند . از سال 1989 ، تحول جدیدی در برآورد ویژگی های هیدرولیکی خاک صورت گرفت . دان و پاکت (and Don Pucket, 1990 )، از پارامترهای فراوانی نسبی ذرات برای برآورد هدایـت آبی اشباع بهره گرفتند . وستن و همکاران (1997) هدایت آبی اشباع را با پارامترهای جرم مخصوص ظاهری، ماده آلی و فراوانی رس برآورد نمودند . یارویس و همکاران (2002) توابعی بر حسب فراوانی نسبی ذرات و میانگین هندسی قطر ذرات ارائه کردند . نوابیان و همکاران (1383) از جرم مخصوص ظاهری، تخلخل موثر، میانگین هندسی قطر ذرات و انحراف معیار قطر ذرات برای برآورد هدایت آبی اشباع استفاده نمودند . مطابق با نتایج بدست آمده پارامترهای جرم مخصوص ظاهری، میانگین هندسی قطر ذرات و انحراف معیار قطر ذرات به عنوان پارامترهای بیان کننده ساختمان خاک تاثیر بیشتری بر هدایت آبی اشباع دارند . در تحقیق حاضر از منحنی دانه بندی به عنوان یک ویژگی مشخصه ساختمان خاک برای برآورد هدایت آبی اشباع استفاده گردید

نویسندگان

مریم نوابیان

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی

عبدالمجید لیاقت

دانشیار گروه آبیاری و زهکشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

مهدی همایی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • نوابیان، م. ع. ا. لیاقت ژ م. همایی.1382. تخمین هدایت ...
  • Jarvis, N.J. _ L. Zavattaro, K. Rajkai, W.D. Reynolds, P.A. ...
  • Puckett, W. E., J. H. Dane and B. F. Hajck. ...
  • Shiozawa S. and G. S. Campbell. 1991. On the calculation ...
  • Wosten, J. H. M. 1997. Pedotransfer functions to evaluation soil ...
  • نمایش کامل مراجع