تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی بر اهمالکاری تحصیلی و خودکارآمدی دانش آموزان
محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 21، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 295
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-21-3_003
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: اهمالکاری صورتی شایع از شکست در خودتنظیمی است. دانشآموزانی که خود را کارآمد میدانند، از راهبردهای شناختی و فراشناختی بیشتری استفاده میکنند و برای انجام تکالیف تلاش بیشتری میورزند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر اهمالکاری تحصیلی و خودکارآمدی در دانشآموزان بود.
روش کار: روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشآموزان دوره دوم متوسطه شهر خرمآباد در سال تحصیلی 95-1394 بودند، که از میان آنها 30 دانشآموز دارای اهمالکاری تحصیلی (نمره 30 به بالا) به شیوه نمونهگیری تصادفی مرحلهای انتخاب و با شیوه نیمه آزمایشی، در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی به مدت 8 جلسه 90 دقیقهای طی یک جلسه در هفته بر روی دانشآموزان گروه آزمایش انجام گرفت. دادهها با استفاده پرسشنامههای اهمالکاری تحصیلی سواری و خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس جمعآوری شد. از روش تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره با نرمافزار SPSS-18 جهت تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی به طور معناداری باعث کاهش اهمالکاری تحصیلی و افزایش خودکارآمدی در دانشآموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردیده است (001/0>P). همچنین این تاثیر تا مرحله پیگیری حفظ شده بود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش میتوان گفت آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی در کاهش اهمالکاری تحصیلی و افزایش خودکارآمدی دانشآموزان دختر مؤثر است.
کلیدواژه ها:
Academic procrastination ، self-efficacy ، Cognitive and metacognitive learning strategies ، اهمالکاری تحصیلی ، خودکارآمدی ، راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی ، دانشآموزان
نویسندگان
عزت اله قدم پور
دانشیار روان شناسی تربیتی، گروه روان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
کبری بیرانوند
کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی، گروه روان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران