زیستپالایی رنگ نساجی Direct Blue 129 توسط جلبک سبزChlorella vulgaris Beijerinck و سیانوباکتر Spirulina (Arthrospira) platensis Gomont و ارزیابی شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی آنها تحتتأثیر رنگ
محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 11، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 388
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPB-11-4_006
تاریخ نمایه سازی: 16 دی 1399
چکیده مقاله:
حذف آلایندههای نامطلوب از اکوسیستمهای آبی که بهعلت تخلیۀ آلایندههای صنعتی و شهری حاصل شدهاند، به فناوریهای کارا، مقرونبهصرفه و سازگار با محیطزیست نیاز دارد؛ در این فرایند زیستی، توانایی فیزیولوژیک جلبکها و باکتریها برای حذف و سمیتزدایی آلایندههایی نظیر مواد رنگزا استفاده میشود. در پژوهش حاضر، توانایی جلبک سبز Chlorella vulgaris و سیانوباکتر Spirulina platensis در رنگزدایی مادۀ Direct Blue-129 (DB129) در غلظتهای صفر (شاهد)، 20 و 60 میلیگرمبرلیتر رنگ طی یک هفته بررسی شد و شاخصهای فیزیولوژیک در روزهای اول، سوم و هفتم رشد اندازه گیری شدند. درصد رنگزدایی C. vulgaris بیشتر از S. platensis بود. تیمار رنگ سبب افزایش شاخصهای رشد Xm (بیشینة تودة سلولی)،p x (تولیدات سلولی)، µm (بیشترین سرعت رشد ویژه) و کاهش td (زمان دوبرابرشدن سلولها)در C. vulgaris در مقایسه با نمونۀ شاهد (برخلاف تأثیر آن بر S. platensis) شد، اما مقدار آستاگزانتین در S. platensis افزایش بیشتری نشان داد. مقادیر کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید کل در C. vulgaris در هر دو غلظت رنگ و صرفاً در غلظت 20 میلیگرمبرلیتر در S. platensis نسبت به شاهد و فیکوبیلینها در S. platensis افزایش یافتند. غلظت 60 میلیگرمبرلیتر سبب بیشترین تولید مقدار کربوهیدرات محلول در هر دو ریزموجود شد و با افزایش غلظت مادۀ رنگزا، مقدار پروتئین در C. vulgaris برخلاف S. platensis افزایش یافت؛ درمجموع، به نظر میرسد توانایی C. vulgaris در رنگزدایی و تحمل آن نسبت به تنش حاصل از مادۀ رنگزای DB129 در مقایسه با S. platensis بیشتر است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا مرادی
کیلومتر ۵ جاده تهران - خرم آباد، دانشگاه لرستان- دانشکده علوم- گروه زیست شناسی
مریم مددکار حق جو
کیلومتر ۵ جاده تهران- خرم آباد، دانشگاه لرستان- دانشکده علوم- گروه زیست شناسی
محمود زارعی
گروه شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :