مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش چهارم) بررسی آسیبهای راه و ابنیه فنی- گزارش کارگروه حمل و نقل و ابنیه فنی

رده بندی دیویی: 627/40955
شابک: 978-600-113-232-2
رده بندی کنگره: TC530
شماره کتابشناسی ملی: 5975770
شناسه ملی سند علمی: R-1136014
تاریخ درج در سایت: 13 دی 1399
سال انتشار: 1398
تعداد صفحه: 150
زبان: فارسی
دسته بندی علمی: معماری و شهرسازی - حمل و نقل
مشاهده: 1,702

فایل این کتاب در 150 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این کتاب:

چکیده کتاب:

همه روزه در سراسر جهان وقایع زیادی رخ می دهد که تعدادی از آنها تبدیل به بلایای طبیعی می شوند. بلایای طبیعی در واقع یک فاجعه یا مصیبت ناشی از وقوع یک پدیده طبیعی پر خطر مانند سیلاب، خشکسالی، زلزله، رانش زمین، طوفان و آتشفشان و ... است که باعث وارد آمدن خسارت مالی و جانی فراوان به جوامع انسانی می گردد، اما در مناطقی که ارتباط مستقیم با انسان ندارند و منافع انسانی در میان نیست این وقایع تبدیل به بلایای طبیعی نمی شوند.

پدیده سیلاب جز آن دسته از حوادث طبیعی است که همیشه به عنوان بلایای طبیعی قلمداد شده است.

وقوع بلایای طبیعی در سالیان اخیر بیانگر این موضوع است که جوامع و زیرساخت ها به صورت فزایندهای آسیب پذیر شده و ریسکها نیز افزایش یافته اند. با این حال، کاهش ریسک و آسیب پذیری اغلب تا بعد از وقوع حوادث نادیده انگاشته می شوند.

شواهد نشان می دهد که در بین بلایای طبیعی خسارات جانی و مالی ناشی از سیلاب بیش از سایر بلایا است. از طرفی وقوع این پدیده به طور مرتب در حال افزایش و خسارات ناشی از آن با همه ی مراقبت هایی که انجام می گیرد، بیشتر و بیشتر می شود.

در گزارش سازمان ملل در سال ۱۹۸۶ آمده است که چه در کشورهای توسعه یافته و چه در کشورهای در حال توسعه ، همه ساله خسارات ناشی از سیلاب، روند صعودی داشته است. نشریه آب جهان و مهندسی محیط چاپ لندن در سال ۱۹۸۹ اعلام کرده است که آب، منشا بیش از نیمی از بلایای طبیعی می باشد. وقوع سیلاب فروردین ماه ۱۳۹۸ بخش عمده ای از کشور را تحت تاثیر قرار داد و موجب ایجاد شرایط بحرانی به ویژه در استان های گلستان، مازندران، لرستان و خوزستان گردید.

در این میان راه ها به عنوان شریان های حیاتی کشور در مناطق سیل زده آسیب دیدند و حتی برخی محورها مانند خرم آباد - پل دختر به صورت کلی از سرویس خارج شدند. بر این اساس تیمهای کارشناسی از طرف مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی جهت بازدید از نقاط آسیب دیده در استان های مختلف اعزام گردید. گزارش حاضر حاصل تلاش تیم بازدید می باشد که به شرح آسیبها، ارزیابی آنها و علل و راهکارهای مربوطه می پردازد.

پیش گفتار کتاب

گستره سیلاب های فروردین ۱۳۸۸ در سطح استانهای فارس، گلستان، لرستان، ایلام، کرمانشاه و خوزستان و وسعت آسیب های گزارش شده در آنها، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را بر آن داشت تا با تعمق بر روی این پدیده و بازدید از مناطق متاثر از آن، به واکاوی علل وقوع آن و دلایل بروز آسیب هایی با این شدت بپردازد.

در همین راستا، کارگروه های تخصصی در حوزه های مخاطرات، معماری و شهرسازی، راه و ابنیه فنی، سازه (ساختمان و مصالح) و ژئوتکنیک تشکیل شد و برنامه ریزیهایی برای انجام بازدیدهای میدانی تحليل مشاهدات و بررسی دلایل بروز این واقعه صورت گرفت.

پیرو تلاشهای صورت گرفته توسط ۱۲ تیم کارشناسی مرکز و مطالعات انجام شده در بخشها و حوزه های تحقیقاتی، و در تعامل با نمایندگان مرتبط با موضوع در وزارت راه و شهرسازی و تمامی معاونتها و سازمانهای متبوع، نشست فنی با عنوان «درس هایی از سیلاب های اخیر در حوزه راه و شهرسازی» برگزار و نتایج حاصل از پژوهش های بعمل آمده در ابعاد مختلف موضوع در آن ارائه گردید.

در ادامه و با هدف مستندسازی این واقعه و فراهم آوردن شرایط مناسب برای بهره بردن از نتایج مطالعات در توسعه طرح های ملی، ارتقاء وضعیت موجود، اتخاذ راهکارهای مدیریتی در کاهش مخاطرات ناشی از وقوع پدیده ای به نام سیل در طرح های توسعه در دست انجام و همچنین، برنامه ریزی برای جلوگیری از متحمل شدن خساراتی با چنین وسعت در مواجهه مجدد با سیل، «مجموعه گزارش های تخصصی سیلاب های فروردین ۱۳۹۸» در 6 جلد تهیه و در اختیار جامعه مهندسی قرار می گیرد.

گزارش حاضر بعنوان جلد چهارم از این مجموعه گزارش ها، به بررسی آسیب های حوزه راه و ابنیه فنی از دیدگاه کار گروه حمل و نقل و ابنیه فنی می پردازد که امید است به نحو مطلوب و در مراحل تصمیم گیری و برنامه ریزی، مورد استفاده مسئولین قرار گیرد.

فهرست مطالب کتاب

آسیب شناسی کلان خسارت های سیلاب فروردین ماه ۱۳۹۸ و اثرات سیلاب بر روسازی (مهندس عقيل قدیم - دکتر پویان ایار)

تجارب جهانی در خصوص مدیریت بحران سیلاب و بررسی میدانی سیلابهای اخیر (دکتر مقصود پوریاری)

تحلیل هیدرولوژیک سیلاب های فروردین ۱۳۸۸، آسیب شناسی و ارائه راهکارهایی برای مدیریت سیل های آینده دکتر محب زاده)... گزارش بازدید پل بالا رستم - کیاکلاه و پل مهدی آباد (دکتر امیر محجوب)

گزارش بازدید آسیبهای راه و ابنیه فنی محور خرم آباد - پلدختر (دکتر مهران غلامی - دکتر رسول احمدی)

جمع بندی و ارائه پیشنهادات.

نمایش کامل متن