بررسی تاثیر مقادیر و منابع مختلف پتاسیم بر عملکرد کمی و کیفی چغندر قند زمستانه دزفول

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,026

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_095

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

پتاسیم یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان می باشد که نقش مهمی در اقتصاد آب برای گیاه، فتوسنتز و کمیت و کیفیت محصولات دارد (2) متاسفانه در مقابل مصرف زیاد کودهای فسفره و ازته، مصرف کودهای پتاسیم معمول نمی باشد. این تصور که خاکهای ایران به ویژه در منطقه خوزستان غنی از پتاسیم می باشند، سبب شده که مصرف این عنصر به صورت کود در اکثر گیاهان زراعی و مخصوصا چغندر قند معمول نباشد. برای این که پتاسیم به خوبی جذب گیاه شود، رابطه K/Ca بایستی بیش از واحد باشد، حال آنکه این نسبت در خاکهای ایران به دلیل وجود آهک کمتر از یک بوده و مصرف پتاسیم را ضروری می سازد. یکی از اهداف اصلی در زراعت چغندرقند افزایش درصد و عملکرد قند می باشد. عوامل متعددی عملکرد کمی و کیفی چغندرقند را تحت تاثیر قرار می دهند. یکی از این عوامل نوع و مقدار کود پتاسیمی می باشد. اعمال مدیریت های گوناگون زراعی از قبیل استفاده از ارقام پر محصول، آبیاری و کودهای نیتروژنی و فسفره به منظور افزایش عملکرد گیاه سبب شده که پتاسیم خاک کاهش یابد، به طوری که گزارشات مختلف نشان داده که مصرف پتاسیم به صورت کود عملکرد محصول را تحت تاثیر قرار داده است (3). سلیم پور (1375) با انجام یک آزمایش نشان دادکه مصرف 270 کیلوگرم در هکتار K2O در هکتار عملکرد چغندر قند را بهبود بخشید (1). در مصرف کودهای پتاسیمی اثر غیر مستقیم پتاسیم به عنون آنیون همراه مطرح می باشد، بدین معنی که کلر موجود در کلرور پتاسیم باعث کاهش جذب نیتروژن می گردد (4و5) . از طرفی مصرف پتاسیم ممکن است باعث کاهش تولید گلوتامین که یکی از ترکیبات اصلی نیتروژن در گیاه می باشد، شود (6). تخلیه پتاسیم خاک در اثر کشاورزی فشرده و عدم مصرف کودهای پتاسیمی در سال های گذشته، بررسی مصرف این عنصر را در خاکهای منطقه خوزستان به ویژه برای محصول مهمی مانند چغندرقند که نیاز بالایی به پتاسیم دارد را ضروری می سازد. از این رو این آزمایش با هدف بررسی تاثیر مقادیر و منبع مختلف پتاسیم بر عملکرد کمی و کیفی چغندر قند در منطقه دزفول اجرا گردید.

نویسندگان

سعید سلیم پور

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد - دزفول

اکبر گندمکار

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد

علیر پاک نژاد

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد - دزفول

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سلیم پور، سعید. 1375. بررسی مصرف کود پتاسه و فسفره ...
  • کلارستاقی، کیومرث و محمد جعفر ملکوتی. 1375. چگونگی استفاده از ...
  • Siadat, H. et al. 1993. K fertilizer in use and ...
  • Ludwich, A.E., W.A.Gilbert, and D.G. West full, 1980. Sugar beet ...
  • Schmehel, W.R., and S.W. James, 1971. Phosphorous and potssium nutrition ...
  • نمایش کامل مراجع