محور مقاله: کیفیت خاک و مدیریت پایدار خاک- تاثیر کاربرد کودهای زیستی و مواد آلی بر برخی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک زیر کشت گندم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_451
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد آذرمی آتاجان

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

بخش وسیعی از اراضی کشاورزی ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار گرفته و از نظر مواد آلی فقیر می باشند. مواد آلی بر بسیاریاز خصوصیات خاک مانند تخلخل، جمعیت میکروبی و غلظت عناصر غذایی موثر است. در این پژوهش تاثیر کاربرد کود زیستی (شاهد و مایه تلقیحباکتری های سودوموناس) و کود دامی (صفر، 10 و 20 کیلوگرم در هکتار) بر برخی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک زیر کشت گندمبررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و با سه تکرار در شرایط مزرعه ای انجام شد. نتایج نشان داد که با کاربردکود زیستی وزن مخصوص ظاهری (از 40 / 1 به 34 / 1) و اسیدیته خاک (از 70 / 7 به 64 / 7) کاهش، ولی درصد مواد آلی (6 درصد)، تنفس پایه (15 درصد) و تنفس برانگیخته (7 درصد) افزایش یافت. از طرفی، کاربرد 20 کیلوگرم کود دامی در هکتار موجب کاهش وزن مخصوص ظاهری (15درصد) و اسیدیته خاک (از 79 / 7 به 57 / 7)، و افزایش قابلیت هدایت الکتریکی (از 49 / 2 به 66 / 2 )، درصد مواد آلی (52 درصد) و تنفس پایه (41 درصد) شد. بنابراین کاربرد کودهای محتوی ریزجانداران مفید خاکزی و مواد آلی میتواند علاوهبر تامین بخشی از نیاز غذایی گیاه، موجب بهبودکیفیت و سلامت خاک شود.

کلیدواژه ها

تنفس میکروبی، سودوموناس، کود دامی، کیفیت خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.