نقش بازی وارسازی به عنوان استراتژی خلق رشد در مدل پذیرش نوآوری تحول آفرین در نرم افزارهای کاربردی پرداخت موبایلی (موردمطالعه: دانشجویان دانشگاه گیلان)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 422

فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JTDM-7-3_003

تاریخ نمایه سازی: 4 تیر 1399

چکیده مقاله:

توسعه نرم افزارهای کاربردی مختلف با ویژگی های بازی وارسازی، روند جدیدی را در دنیای تجارت به وجود آورده است. با افزایش تعداد کسب وکار هایی که تکنیک های بازی وارسازی را برای افزایش تعامل با مشتری به­کار می گیرند، این پدیده به تکنیکی نوظهور در تجارت تبدیل شده است. با وجود این روند رو به رشد، ادبیات بازاریابی همچنان با کمبود مدل هایی مواجه است که استفاده از بازی وارسازی را در زمینه درک مشتریان از یک نوآوری تحول آفرین و پذیرش آن توضیح دهند. هدف این پژوهش، بررسی قصد پذیرش نرم افزار کاربردی پرداخت موبایلی در چارچوب مدلی یکپارچه برگرفته از مدل پذیرش نوآوری دیویس و تئوری نوآوری تحول آفرین کریستنسن با افزودن متغیر بازی وارسازی است. پژوهش حاضر، بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- همبستگی است. با توجه به شرط حجم نمونه در معادلات ساختاری (5 تا 15 برابر سوالات پرسشنامه)، با نمونه گیری خوشه ای از 5 دانشکده دانشگاه گیلان 211 پرسشنامه به صورت حضوری جمع آوری شد. بررسی فرضیه ها نیز در قالب مدل معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج نشان داد بازی وارسازی در کنار سایر متغیرهای مدل پذیرش فناوری دیویس تاثیر قابل توجهی در پذیرش نرم افزارهای کاربردی پرداخت موبایلی به عنوان یک نوآوری تحول آفرین ایفا می کند.

کلیدواژه ها:

بازی وارسازی ، خلق رشد ، مدل پذیرش نوآوری ، نوآوری تحول آفرین ، نرم افزارهای کاربردی پرداخت موبایلی

نویسندگان

داود فیض

عضو هیئت علمی، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان.

عظیم زارعی

عضو هیئت علمی، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان.

مرتضی ملکی مین باش رزگاه

عضو هیئت علمی، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان.

عاطفه شعبانی نعیم صوفیانی

دانش آموخته دکتری، بازاریابی بین الملل، دانشکده اقتصاد مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :