سال انتشار: 1398
کد COI مقاله: ITKAED01_001
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 436
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 5 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله اهمیت ایجاد مدیریت واحد مرزی با هدف هماهنگی سازمان ها
چکیده مقاله:
دامنه گسترده توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای مختلف، حمل و نقل را بعنوان یک نیاز اساسی برای انسانمتمدن امروز مطرح کرده است. به عقیده برخی از کارشناسان، دلیل اصلی جهش اقتصادی کشورهای توسعه یافته،اتخاذ روش های صحیح حمل و نقلی بوده و اهمیت این صنعت تا اندازه ای است که اقتصاددانان آن را کالبدتوسعه اقتصادی و حتی ستون فقرات اقتصاد یک جامعه می دانند. بنابراین امروز دیگر باید این را پذیرفت که رشداقتصادی و اجتماعی هماهنگ، مداوم و موزون یک کشور بدون وجود یک شبکه حمل و نقلی مناسب قابل تصور نیست.اهمیت و پیچیدگی صنعت حمل و نقل بویژه حمل و نق ل بین الملل ی و ترانزیت بر کسی پوشیده نیست و با نگاهیاجمالی به فعالیت هایی که در ای ن حوزه صورت گرفته ، می توان دریافت ک ه حجم عظیمی از سرمایه گذاری انجامشده تا تجهیزات، تکنیک ها و تخصص های فراوانی برای انتقال کالا از مراکز تولید به بازارهای مصرف در دوردستترین مناطق بکار گرفته شو د. اما اهمیت صنعت حمل ونقل بین المللی کالا و ترانزیت برای کشوری مانند ایرانبدلیل موقعیت جغرافیایی آن در منطقه و دسترسی به آب های آزاد دوچندان می شود . ایران به مدد این موقعیتویژه که بعنوان شاهراهی حیاتی میان آسیا و اروپا و کریدو رهای شمال جنوب و شرق به غرب قرار گرفته می تواندجدا از درآمدهای ارزی و اشتغال، جایگاه ویژه ای در حوزه سیاست و اقتصاد نیز در جهان پیدا کند. در حال حاضراز 33 کشور محصور در خشکی، 9 کشور در همسایگی کشور ما قرار دارند که نزدیکترین راه دسترسی آنها به آبهای آزاد، ایران است. بنابراین اقتصاد ایران می تواند بابت دریافت حق ترانزیت و گمرکی سالانه میلیاردها دلارسرمایه را جذب کند. اما وجود پاره ای از مشکلا ت و بی تدبیری ها اجازه نداده است که ایران از مزیت های اینموقعیت طلایی بطور کامل بهره مند شود.
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا ITKAED01_001 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1010614/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:فیض محمدی، دین محمد،1398،اهمیت ایجاد مدیریت واحد مرزی با هدف هماهنگی سازمان ها،اولین همایش ملی ترانزیت و حمل و نقل بین المللی در مسیر توسعه اقتصادی،مشهد،https://civilica.com/doc/1010614
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1398، فیض محمدی، دین محمد؛ )
برای بار دوم به بعد: (1398، فیض محمدی؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- اتوبوس بین شهری سوپر هایدک بعنوان محصولی جدید از ایران خودرو دیزل همراه با دستاوردهای نوین طراحی اتوبوس در ایران
- زمان بندی چراغ راهنما با استفاده از شبکه های عصبی، منطق فازی و نظریه صف
- راهکارهای توسعه سیستم های حمل و نقل هوشمند در کشور
- بررسی متغیرهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مؤثر بر استفاده از دوچرخه در بین جوانان
- دوچرخه سواری در لندن با نگاهی به طرح دوچرخه های کرایه ای
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- راهنمای مستندسازی سانحه سیل در حمل و نقل زمینی
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش چهارم) بررسی آسیبهای راه و ابنیه فنی- گزارش کارگروه حمل و نقل و ابنیه فنی
- تحلیل حمل ونقل مسافر برون شهری و درون شهری
- تحلیلی بر تقاضای واقعی ناوگان حمل ونقل ریلی در کشور و توانمندی ساخت داخل
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل ونقل بین المللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای این گونه جابه جایی ها (مورخ یکم سپتامبر ۱۹۷۰ میلادی برابر با دهم شهریور ۱۳۴۹ (هجری شمس)»
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.