شبیه سازی پاسخ GPR مدل های مصنوعی جهت شناسایی ناهمگنی های زیرسطحی مسیر حفر تونل انتقال تاسیسات برقی اصفهان
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 400
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ELEMAG-3-1_006
تاریخ نمایه سازی: 30 فروردین 1399
چکیده مقاله:
در مطالعه حاضر از روش رادار نفوذی به زمین (GPR) برای مقاصد مهندسی ژئوتکنیک (حفر تونل)، جهت شناسایی ناهمگنی های زیرسطحی مسیر حفر تونل انتقال تاسیسات برقی اصفهان استفاده شده است. برای این منظور ابتدا پاسخ GPR دوبعدی مدل های مصنوعی به شکل استوانه افقی، منشور دوبعدی مربعی و چندضلعی دلخواه متناظر با اهداف ژئوتکنیکی متداول (ساختارهایی نظیر تونل ها، قنات ها، انواع لوله ها و کانال ها)، با استفاده از برنامه مدل سازی پیشرو به روش اختلاف محدود دوبعدی بهبودیافته، شبیه سازی گردید. سپس پاسخ GPR سه بعدی مدل های مصنوعی به شکل استوانه قائم و کره (معرف شکل عمومی فضاهای خالی)، با استفاده از نرم افزار GPRMAX3D مدل سازی شد تا در تفسیر نگاشت های راداری واقعی GPR مورد استفاده قرار گیرند. به منظور آشکارسازی ناهمگنی های زیرسطحی اعم از انواع تاسیسات مدفون، فضاهای خالی، نشست ها، گسیختگی ها و چاه های مدفون در راستای مسیر حفر تونل انتقال تاسیسات برقی کلان شهر اصفهان، تعداد 14 پروفیل GPR در امتداد یکدیگر به صورت یک خط برداشت طولانی به طول کلی بیش از 1200 متر برداشت شد. برداشت داده ها توسط یک سیستم GPR پوشش دار با فرکانس مرکزی 250 مگاهرتز انجام گرفت. بررسی نتایج حاصل از تفسیر نگاشت های راداری، پس از اعمال فیلترهای مختلف حاکی از قابلیت بسیار بالای روش GPR در تعیین موقعیت و شناسایی انواع ناهمگنی های زیرسطحی است. به منظور صحت سنجی نتایج بدست آمده، بر روی یکی از ناهمگنی های تصویر GPR تفسیر شده به عنوان یک چاه مدفون، چال قائمی حفر شد و اعتبار نتایج به اثبات رسید.
کلیدواژه ها:
رادار نفوذی به زمین (GPR) ، هذلولی پاسخ ، مدل سازی عددی ، اهداف ژئوتکنیکی ، تونل انتقال تاسیسات برقی اصفهان ، ناهمگنی زیرسطحی
نویسندگان
رضا احمدی
دانشگاه محل تحصیل: دانشگاه تهراندانشگاه محل کار: دانشگاه صنعتی اراک
نادر فتحیان پور
دانشگاه صنعتی اصفهان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :