عظمت و جایگاه سیدبطحا مومن قریش حضرت ابوطالب پدر بزرگوار امیرالمومنین علیهماالسلام
بسم الله الرحمن الرحیم
بیست و ششم ماه رجب سالروز وفات جانسوز حضرت ابوطالب پدر بزرگوار امیرالمومنین علی علیهماالسلام ، و یاور و حامی بزرگ و فداکار رسول خدا صلی الله علیه و آله تسلیت و تعزیت باد.
هنگامی که حضرت امیرالمومنین علیه السلام خبر وفات ابو طالب علیه السلام را به پیامبراکرم صلی الله علیه و ﺁله داد، ﺁن حضرت به شدت غمگین و محزون شدند و فرمودند:« یا علی برو و او را غسل و حنوط و کفن کن و چون بر روی سریر نهادی به من خبر بده »
هنگامی که ﺁن حضرت دستورات پبامبر صلی الله علیه و ﺁله را انجام داد و پدر بزرگوار را بر روی سریر گذاشت، رسول خدا صلی الله علیه و ﺁله خودشان تشریف ﺁوردند و چون نظر مبارک شان بر نعش عموی بزرگوارشان افتاد، رقت و حزن به ﺁن حضرت دست داد و فرمودند :
ای عمو، صله ی رحم و مهربانی کردی و جزای خیر دیدی. ای عمو، در کوچکی مرا کفالت کردی و در بزرگی مرا نصرت و حمایت نمودی ». بحار الانوار : ج ۲۲، ص ۲۶۱ و ج ۳۵، ص ۱۲۵.
با رحلت ابو طالب علیه السلام جبرییل نازل شده به پیامبر صلی الله علیه و ﺁله عرض کرد :« یاور تو از دنیا رفت، هجرت کن ». الکافی : ج ۱، ص ۴۴۰,۴۴۹ .
از امام باقر علیه السلام نقل شده است که فرمودند :
« اگر ایمان حضرت ابو طالب علیه السلام در یک کفه ی ترازو قرار گیرد و ایمان این خلق در کفه ی دیگر قرار گیرد حتما ایمان او بالاتر است». سپس فرمودند : «آیا نمی دانید که امیر المومنین علیه السلام در زمان حیات خود نایب می گرفت که برای عبدالله و ﺁمنه و ابوطالب علیهم السلام حج انجام دهند، و هنگام شهادت به اولاد خود وصیت فرمودند که نایب برای حج از طرف ﺁن بزرگواران بگیرند. بحار الانوار : ج ۳۵، ص ۱۵۶. شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج۱۴، ص۶۷.
امام صادق علیه السلام از پدرانش علیهم السلام نقل می کند که امیر المومنین علی علیه السلام در صحن مسجد نشسته و مردم اطرافش جمع بودند که مردی بلند شد و پرسید : ای امیرالمومنین !
تو در مقام و مرتبه ای هستی که خداوند تو را در آن جایگاه قرار داده اما پدرت در آتش دوزخ شکنجه می شود !
امیر المومنین علیه السلام فرمود :
« آرام باش ! خدا دهانت را بشکند ! سوگند به آن کسی که محمد (صلی الله علیه و آله) را به حق مبعوث کرد ! اگر پدرم برای تمام گناهکاران روی زمین شفاعت کند خداوند شفاعت او را می پذیرد.
آیا پدرم در آتش معذب باشد و من که پسرش هستم تقسیم کننده بهشت و دوزخ باشم ؟!
سوگند به آن کس که محمد (صلی الله علیه وآله) را به حق مبعوث کرد ! روز قیامت نور ابو طالب نور تمام آفریدگان را تحت الشعاع قرار می دهد مگر پنج نور :
نور محمد صلی الله علیه و آله، نور من، نور فاطمه، نور حسن، نور حسین، و نور امامان از فرزندان حسین علیهم السلام.
آگاه باش ! نور ابو طالب علیه السلام از نور ماست که خداوند آن را دو هزار سال پیش از آفرینش حضرت آدم آفریده است».
مائه منقبه : ص ۱۷۴. احتجاج طبرسی، ج۱ ص ۲۲۹ - ۲۳۰ . کشف الغمه ، ج۱، ص۴۱۶.
ابن ابی الحدید معتزلی اشعاری در مدح حضرت ابوطالب سروده که خلاصه اش این است :
اگر ابو طالب و پسرش علی (علیهماالسلام) نبودند دین اسلام تشخص و قوامی نداشت.
ابو طالب در مکه ( رسول خدا صلی الله علیه وآله) را یاری و حمایت کرد و پسرش علی (علیه السلام) در مدینه از او حمایت نمود ، ابو طالب به امر پدرش عبد المطلب کفالت زندگی آن حضرت را به عهده گرفت و ادامه داد و علی (علیه السلام) همان خدمات را تکمیل نمود ، تاسفی ندارد که ابو طالب به قضای الهی در گذشت ؛ زیرا بوی خوش خود، علی (علیه السلام) را به یادگار گذاشت ، برای رضای خدا ابو طالب خدمت به دین خدا کرد و علی (علیه السلام) آن خدمات را ادامه داد تا به اوج اعلا رسید. شرح نهج البلاغه لابن ابی الحدید، ج14، ص: 84.