راه های شناخت امام معصوم از منظر امام موسی بن جعفر علیهما السلام
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا اباالحسن یا موسی بن جعفر ایها الکاظم یابن رسول الله
بیست و پنجم رجب سالروز شهادت مظلومانه هفتمین خورشید آسمان ولایت و امامت حضرت امام موسی بن جعفر علیهماالسلام تسلیت و تعزیت باد .
با توجه به لزوم امام شناسی که شیعه وسنی از رسول خدا صلی الله علیه وآله نقل کرده اند که آن حضرت فرمودند : کسی که ازدنیا برود و امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهلیت (یعنی کافر) از دنیا رفته است . شناخت امام معصو در هرزمانی اهمیت فوق العاده پیدا می کند ؛ لذا در هر زمانی انسان های متدین و وظیفه شناس ، به دنبال فهم و معرفت راه های شناخت امام معصوم بوده اند . چنانکه احمد بن مهران از ابی بصیر روایت می کند که به حضرت موسی بن جعفر علیهما السلام گفتم : قربانت گردم، بچه چیز امام شناخته میشود ( راه های شناخت امام معصوم چیست )؟ حضرت فرمود: امام به چند چیز شناخته می شود :
1 - اول آن علائم این است که از پدرش سخنی و اشاره ای در باره امامت او صورت گرفته باشد تا همان حجت و دلیلی باشد؛
2 – ( دوم ) اینکه (هر آنچه ) از او پرسش شود او پاسخ گوید و اگر پرسشی نشد او خود آغاز سخن کند ؛
3 – (سوم ) اینکه از فردا (و آینده ) خبر دهد ؛
4 – (چهارم ) اینکه با مردم بهر زبانی (که دارند) با آن زبان گفتگو کند، سپس فرمود: ای ابا محمد تا از جایت بر نخاسته ای یک نشانه آن را بتو نشان خواهم داد.
ابو بصیر می گوید: طولی نکشید که مردی از اهل خراسان وارد شد و به زبان عربی با آن جناب سخن گفت، امام موسی بن جعفر علیهماالسلام به فارسی پاسخش را گفت، مرد خراسانی عرضکرد:
به خدا اینکه من با شما به زبان فارسی گفتگو نکردم ، برای این بود که گمان کردم شما فارسی را نیکو نمیدانید!؟
حضرت فرمود: سبحان الله ! اگر من به خوبی نتوانم (به زبانی خودت ) پاسخ تو را بدهم ، پس برتری من بر تو در شایستگی منصب امامت چیست؟
سپس فرمود: ای ابا محمد همانا امام (کسی است که) زبان هر یک از مردم (زمین) و هم چنین زبان پرنده و هر جانداری را بخوبی بداند. الارشاد فی معرفه حجج الله علی العباد، ج2، ص: 224 – 225 .
آری امامان معصوم ، تنها بر انسان ها امام و پیشوا نیست بلکه امام الخلایق و حجت الله علی الخلق هستند اعم از جن و انس و جمادات و نباتات و حیوانات .
نمونه دیگر از اینکه امام معصوم از جمله امام موسی بن جعفر علیهماالسلام زبان حیوانات را نیز به خوبی می دانند ، روایتی است که شیخ مفید نقل می کند و آن اینکه : علی بن ابی حمزه بطائنی می گوید یک روزی که حضرت امام موسی بن جعفر علیهماالسلام ، سوار بر استر می خواست بیرون شهر مدینه برود ، من نیز همراه ایشان بودم که ناگاه شیری با کمال تذلل به استر آن حضرت نزدیک شد و همهمه می کرد ، من از شدت ترس خودم را کنار کشیدم ؛ اما آن حضرت به همهه ای شیر گوش می داد ، سپس حضرت رو طرف قبله دعا کرد ، بعد به آن شیر اشاره کرد که برو ، دوباه آن شیر همهمه ای کرد و آن حضرت آمین می گفت .
وقتی آن شیر رفت و دور شد از آن حضرت پرسیدم جریان این شیر و همهمه ای آن چه بود ؟ امام کاظم علیه السلام فرمودند : این شیر می گفت زائیدن برای جفتش سخت شده ، از خدا آسان شدن آن را در خواست کن ، من دعا کردم و خبر دادم که بچه اش نر است . شیر گفت برو در پناه خدا باشی و خداوند هیچ درنده ای را بر تو ، فرزندان ، ذریه و شیعیان تو مسلط نسازد و من آمین گفتم . همان ، ص 229 .