عواملی که باعث می شود خیر دنیا و آخرت نصیب انسان گردد ( قسمت سوم )
بسم الله الرحمن الرحیم
از یکسو در دعای هر روز ماه رجب بعد از هر نماز می خوانیم :« اعطنی بمسالتی ایاک جمیع خیر الدنیا وجمیع خیر الآخره »
از سوی دیگر هیچ چیزی بدون علت و سبب تحقق پیدا نمی کند از جمله خیر دنیا و آخرت
بنابراین براساس روایات معصومین علیهم السلام یکی از عواملی که باعث می شود خیر دنیا و آخرت نصیب انسان شود ، کنترل خشم و غضب است .
چنانکه امام رضا علیه السلام در پاسخ کسی که از آن حضرت درخواست کرده بود که چیزی بمن بیاموز که به سبب آن خیر دنیا و آخرت نصیبم شود ، حضرت فرمودند: " لا تغضب ، خشم و غضبت را کنترل کن " فقه الرضا( ع) ، ص۳۵۴.
هرچند قوه ای غضبیه را که خدای حکیم در وجود انسان قرار داده اگر بجا و کنترل شده از آن استفاده شود ، یکی از نعمت های بزرگ الهی است
اما اگر این قوه ای خطرناک و آتشین درست ، کنترل و مدیریت نشود گاهی ممکن است مثل فوران آتش فشانی خود شخص و دیگران را به نیستی بکشاند.
چنانکه امام صادق علیه السلام می فرماید :" الغضب مفتاح کل شر ، خشم و غضب کلید هر شر و بدی است ". بحارالانوار ، ج ۴ ، ص ۲۶۳.
از این جهت است که کنترل خشم و غضب و هرجا از آن استفاده نکردن ، یکی از عوامل جلب خیر دنیا و آخرت برای انسان معرفی شده است .
همچنین امام صادق علیه السلام فرمود:
شخصی بیابان نشین نزد رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم آمد و اظهار داشت: ای رسول خدا! من بیابان نشین هستم و مسافرت میروم، چیزی را به من بیاموز (که سعادت دنیا و آخرتم را تامین کند).
حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: غضب نکن، اعرابی آن سخن را ساده گرفت و نزد حضرت باز گشت و سوال خود را تکرار کرد و حضرت همان جواب را تکرار نمود، پس مرد به خود آمد و گفت: دیگر چیزی نمیپرسم، همانا مرا نصیحت کرد و مرا بر حذر داشت که هنگام غضب تهمت نزنم، و کسی را به قتل نرسانم. مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج12، ص: 9 .
در روایتی دیگری از آن حضرت می خوانیم که فرمود : مردی به رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم گفت : یا رسول الله ! به من چیزی بیاموز ( که به نفع دنیا و آخرتم باشد ) حضرت فرمودند : غضب نکن و خشم خود را کنترل کن ، آن مرد به همین نصیحت اکتفا کرده و در بین قوم خود برگشت وقتی رسید دید بین قوم او و دسته دیگر نزدیک است آتش جنگ شعله ور شود زیرا هردو طرف صف آرایی کرده و اسلحه جنگ پوشیده اند این مرد نیز اسلحه ای جنگ به تن کرده آماده ای نبرد شد ناگاه سخن رسول خدا صلی الله علیه وآله یادش آمد که فرموده بود غضب نکن ، فورا اسلحه ای جنگ را کنار گذاشته نزد آن گروهی که با قوم او دشمنی داشتند رفت و گفت : هرآنچه از جراحت و زخم ، کشته شدن و... از شما اتفاق افتاده من حاضرم دیه آن را ، از مال خودم به طور کامل پرداخت نمایم ( دیگر چرا با هم جنگ و نزاع داشته باشیم؟! ) آن گروه مقابل وقتی این رفتار و گفتار را از آن شخص دید ، گفتند : ما سزاوارتر هستیم که برای خاموش کردن آتش این جنگی که در حال شعله ور شدن است تلاش کنیم ، به این صورت بین این دو دسته متخاصم و در حال جنگ با یک لحظه کنترول خشم و غضب ، مصالحه وآشتی به وجود آمد . الکافی (ط - الاسلامیه)، ج2، ص: 304 .
از امام باقر علیه السلام نقل شده است که فرمودند : در تورات نوشته شده است که یکی از چیزهای که خدای متعال به حضرت موسی (علی نبینا و آله و علیه السلام ) فرموده این است که : ای موسی ! غضب خود را نسبت به کسی که من تورا براو تسلط داده ام ، کنترل کن و غضب نکن تا من غضبم را از تو بازدارم و مورد خشم من قرار نگیری . الکافی (ط - الاسلامیه)، ج2، ص 303 .
خلاصه اینکه : یکی از عواملی که باعث می شود خیر دنیا وآخرت نصیب انسان شود ، کنترول خشم و غضب است و در وقت غضب به هیچ عنوان به هیچ عنوان نباید کسی تصمیمی نگیرد و نباید کسی نظر نهایی خودش را در وقت خشم و غضب اعلام نماید که در این صورت به طور قطع ، پشیمانی به بار خواهد آورد ؛ درحالی که دیگر پشیمانی هیچ فایده ای ندارد .
🌿اللهم ارزقنا خیر الدنیا و الآخره🌿
🌸آمین یا رب العالمین 🌸
🌹آخر دعوانا ان الحمدلله رب العالمین🌹