تاکید و ترغیب امام باقر علیه السلام بر اهل بیت محوری
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا اباجعفر یا محمدبن علی ایها الباقر یابن رسول الله
یا وجیها عندالله اشفع لنا عندالله
یکی ازسیره ای عملی مهم امام باقر علیه السلام به عنوان امام و حجت برحق الهی و هدایتگر جامعه به سمت کمال وانسانیت و خوشبختی و سعادت ، توجه دادن مردم به اهل بیت رسول خدا صلی الله علیه وآله بود ، و همچنین بر فراگیری علوم و معارف از طریق آن بزرگواران که باب علم خدا هستند ، دعوت می کرد و حدیث درست را تنها در نزد آنان می دانست. چنانکه به سلمه بن کهیل و حکم بن عیینه فرمود :« شرقا و غربا فلا تجدان علما صحیحا الا شیئا خرج من عندنا اهل البیت ، به شرق و غرب عالم بروید جز علم ما اهل بیت( علیهم السلام) علم صحیحی نمی یابید ». کافی ، ج1 ، ص 399.
در روایت دیگری که از آن حضرت نقل شده است فرمود:« مردم هرکجا که می خواهند، بروند ، به خدا قسم این امر( حقیقت وسعادت ) جز در این جا یافت نمی شود ( و با دست اشاره به خانه خود کرد). همان .
همچنین فرمود :« مردم ! کجا می روید و به کجا برده می شوید ؟ شما در آغاز به وسیله ما اهل بیت (علیهم السلام ) هدایت شدید و سر انجام کار شما نیز با ما پایان می پذیرد ». همان ، ص 478.
دعوت امام باقرعلیه السلام مردم را به فراگیری علوم و معارف از اهل بیت علیهم السلام و پیروی از آنها ، به این جهت است که آن بزرگواران راهنمایان انسانها به سوی بهشت و سعادت اند . چنانکه در روایتی فرمود :« آل محمد ابواب الله و سبله ، و الدعاه الی الجنه، و القاده الیها ... ، فرزندان رسول خدا صلی الله علیه وآله درهای علوم الهی و راه رسیدن به رضای او و دعوت کنندگان به بهشت و سوق دهندگان مردم به آنجا هستند ».البرهان ، ج1 ، ص 409 .
مبارزه با انحرافات وفرقه های منحرف
یکی از سیره ای عملی امام باقر علیه السلام مبارزه با انحرافات دینی و اخلاقی و اسرائیلیات وهمچنین گروه ها و فرقه های ضاله مانند مرجئه ، غلات ، خوارج و... بود. مرجئه که یک تفکر انحرافی بود و ایمان حقیقی را تنها یک اعتقاد قلبی دانسته ونقشی برای عمل در آن قایل نبودند و برخی نظرات نادرست دیگری که داشتند ، امام باقر از آنها دوری جسته وآنها را مورد لعن و نفرین قرار داده و در دنیا وآخرت دشمن می دانست . الکافی ، ج 8 ، ص 276 .
آن حضرت در مقابل خوارج که آنها را متنسکین جاهل و گروهی خشکه مقدس قشری می دانستند ، نیز موضع گیری می کرد و در باره ای آنها فرمود : خوارج از روی جهالت عرصه را برخود تنگ گرفته اند ، درحالی که دین ملایم تر و قابل انعطاف تر از آن است که آنان می شناسند . الفقیه ، ج1 ، ص 83 .
همچنین امام باقر علیه السلام از یکسو فرقه ای منحرفه ای غلات را که خود شان را مطیع و پیرو امامان معصوم می دانستند( درحالی که فاسد و منحرف بودند) ، از خود طرد و دور ساخته و آنها را دشمن خود و دین می دانست و از سوی دیگر صفات و ویژگی های شیعیان واقعی خود شان را بیان می کرد. ازجمله در بیان اوصاف شیعیان واقعی خود فرمودند :
« شیعیان ما در بالاترین مراحل تقوا قرار دارند و اهل تلاش و کوشش و اهل وفای به عهد و امانتدار و اهل زهد و عبادت اند ، و از افرادی هستند که در هر شبانه روز پنجاه ویک رکعت نماز به جای می آورند. آنان شبها در حال عبادت و روزها در حال روزه هستند ، زکات اموال خود را پرداخت می کنند و به زیارت خانه خدا می روند و از تمام محرمات الهی اجتناب می کنند ». وسایل الشیعه ، ج4 ، ص 57.
به طور کلی تاکید امام باقر علیه السلام بر عمل گرایی شیعیان به طور غیرمستقیم در برابر تمامی فرقه های بود که به عمل صالح اعتنایی نداشتند و تنها به ایمان قلبی دلخوش می کردند.
امروزه نیز نفی عمل گرایی واین انحراف فکری که دلت پاک باشد عمل مهم نیست ، دیده و شنیده می شود و بر پیروان و محبان امام باقر علیه السلام است که اولا به دام این تفکر و اندیشه ای انحرافی و غلط گرفتار نشوند و ثانیا ، با این تفکر خطرناک انحرافی مبارزه نمایند.
و من الله التوفیق