نگاهی به زندگی و سیره ای امام باقر علیه السلام

12 دی 1403 - خواندن 6 دقیقه - 254 بازدید

بسم الله الرحمن الرحیم

السلام علیک یا اباجعفر یا محمدبن علی ایها الباقر یابن رسول الله

یا وجیها عندالله اشفع لنا عندالله

حلول ماه مبارک رجب و ولادت باسعادت حضرت امام محمد باقر علیه السلام ، شکافنده علوم اولین و آخرین مبارک و خجسته باد

نگاهی به زندگی و سیره ای امام باقر علیه السلام

1 ) حسب و نسب

امام باقرعلیه السلام پدر بزرگوارش امام سید الساجدین زین العابدین علی بن الحسین علیهماالسلام و مادر مکرمه اش فاطمه دختر امام حسن مجتبی علیه السلام است و به قول مشهور در اول رجب سال 57 هجری متولد شد . امام صادق علیه السلام در باره ای عظمت جده اش مادر امام باقر علیه السلام فرمودند :« کانت صدیقه لم تدرک فی آل الحسن امراه مثلها ، راستگویی بود که مثل آن در بین فرزندان امام حسن مجتبی علیه السلام دیده نشده است »(الکافی ، ج1 ، ص469 ). از این رو این امام بزرگوار وهمچنین امامان بعد از او از نسل امام حسن و امام حسین علیهماالسلام هردو می باشند.

2 ) القاب امام باقر علیه السلام

امام محمدبن علی علیهماالسلام افزون بر القاب « شاکر» ، « هادی » و... به طور عمده به لقب « باقر» شهرت یافته است که این خود یک فضیلت بزرگ برای آن حضرت به شمار می رود ؛ زیرا باقر به معنای شکافنده است ، باقر العلوم یعنی شکافنده دانشها وعلوم. چنانکه جابربن یزید جعفی در توضیح واژه « باقر» می گوید : لانه بقر العلم بقرا ای شقه و اظهره اظهارا ، به آن حضرت باقر گفته شده زیرا علم را شکافت و رموز و دقایق آن را روشن ساخت . علل الشرایع ، ج1 ، ص 233. این لقب را رسول خدا صلی الله علیه و آله به آن حضرت داده است ؛ چنانکه به جابربن عبدالله انصاری فرمود: تو بعداز من چندان زنده می مانی که شخصی از فرزندان مرا که اسمش محمد است و به تاکید علم را می شکافد درک می کنی و سلام مرا به او برسان ، و جابر هم تا زمان حضرت امام باقر علیه السلام زنده بود و سلام رسول خدا صلی الله علیه وآله را به آن حضرت رساند.

جالب است که در ملاقاتی که میان زیدبن علی(برادر امام باقر علیه السلام ) و هشام صورت گرفت ، هشام با کینه ودشمنی که نسبت به امام باقرعلیه السلام داشت ، آن حضرت را که باقر لقب داشت ، ازباب تحقیر و استهزا « بقره » نامید. زید که از برخورد بی ادبانه و کینه توزانه ای او ناراحت شده بود گفت : رسول خدا صلی الله علیه وآله او را باقر نامید ؛ ولی تو او را بقره می نامی ، اختلاف تو با رسول خدا صلی الله علیه وآله بسیار است ، در آخرت نیز با آن حضرت مخالفت می کنی همچنانی که در دنیا مخالفت کردی ، آن زمان او داخل بهشت می شود و تو داخل آتش خواهی شد. شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید ، ج7 ، ص 132.

3 ) موقعیت علمی آن حضرت

همان طور که پیامبراکرم صلی الله علیه وآله به پنجمین وصی و جانشین خود لقب باقر العلوم یعنی شکافنده دانشها را داده بود ، امام باقر علیه السلام در عمل هم نشان داد که اقیانوس بی کران علم و شکافنده ای دانش هاست . و از نظر علمی آن چنان از عظمت بالا برخوردار بود که همواره محضر او از دوستداران علم و دانش از تمامی بلاد و سرزمینهای اسلامی پر بود و در میان مراجعه کنندگان ، آن چنان خضوعی نسبت به شخصیت علمی آن حضرت به چشم می خورد که عبد الله بن عطای مکی می گفت :« علما را درمحضر هیچکس کوچکتر از آنها در محضر ابوجعفر( امام باقر علیه السلام) ندیدم. حکم بن عیینه با تمام عظمت علمی اش در میان مردم ، دربرابر آن حضرت مانند دانش آموزی در مقابل معلم خود به نظر می رسید». کشف الغمه ، ج2 ، ص 117 .

خلاصه این که عظمت علمی امام باقر علیه السلام ، باقر علم النبیین ( شکافنده دانش پیامبران الهی ) ، بزرگ تر از آن است که کسی بتواند آن را بیان کند و آن طوری که شایسته است به تصویر بکشد. امام باقرعلیه السلام از فرصت پیش آمده در جامعه ای اسلامی آن روز که بنی امیه و بنی عباس هرکدام در صدد تصاحب و تحکیم قدرت بودند ، کمال استفاده را بردند و دست به یک جهاد علمی و فرهنگی بزرگ و جهل زدایی زد و با قدرت علمی به مبارزه جهل و نادانی و کج فهمی ها رفت ؛ زیرا آن حضرت به خوبی می دانست که بدترین دشمن انسان و انسانیت و دین و شریعت ، جهل و نادانی و کج فهمی های دینی است. لذا در زمینه های مختلف از علوم عقلی گرفته تا نقلی و از عقاید و کلام تفسیر گرفته تا فقه و اخلاق و طبیعیات و... از آن حضرت روایت نقل شده است و بهترین آموزه های انسان ساز را از خود به یاد گار گذاشته است ؛ از این رو گفته و مشهور شده است که : لم یظهر من ولد الحسن و الحسین علیهما السلام من العلوم ما ظهر منه علیه السلام من التفسیر و الکلام و الفتیا و الاحکام و الحلال و الحرام؛ از فرزندان امام حسن و امام حسین علیهما السلام آنچه در زمینه ای تفسیر ، کلام ، فتوا ، و احکام حلال و حرام از آن حضرت صادر شده ، از کسی صادر نشده است. سفینه البحار، ج2، ص 350 .