زهرا راجی
19 یادداشت منتشر شدهفرهنگ اسلامی-ایرانی: سرلوحه موثق سیاست های غنی سازی فراغت

گذران اوقات فراغت بر مبنای اندیشه ها و آموزه های ایرانی-اسلامی انجام صرف فعالیت های فردی نیست که آثار آن تنها در حوزه فردی محدود می ماند بلکه از این منظر فعالیت های فراغتی و اوقات فراغت، دارای جنبه ای اجتماعی و ناظر بر دستیابی به اهداف عالی در سطح فردی و اجتماعی اند. به عبارتی غایتمندی فراغت در گفتمان ایرانی-اسلامی به التذاذ فردی تقلیل و تنزل نمی یابد. اتخاذ این رویکرد در ارائه الگوی فراغت، علاوه بر موارد مطرح شده فعالیت های انسانی را حول هدفی ارزنده و انسانی ساماندهی می کند. دین مبین اسلام بر آن است که آئین زندگی و الگوی زیستی را به نحوی ساماندهی کند که مجموعه استعدادها و قابلیت های فطری و غریزی بشر به نحوی شایسته و متوازن شکوفا شوند و در نهایت در راستای وصول به غایات و مقاصد والا بسترسازی مناسبی شکل گیرد. فراغت نیز در زمره الگوی زیستی مطلوب در گفتمان اسلامی، از این قاعده مستثنی نیست
به طور کلی می توان ادعا کرد که الگوی مطلوب فراغت از منظر فرهنگ ایرانی-اسلامی بر هدفمندی و غایتمحوری استوار است. با این همه نهادینه سازی و آگاهی بخشی نسبت به گزاره های مطرح در راستای تحکیم گفتمانی و ترویج الگوی فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی به منظور غنی سازی فراغت کافی نیست. بلکه لازم است همسو با ترویج گزاره های مطرح، به راهبردهای "تحکیم" گفتمان فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی در جامعه و پیش شرط های تحقق آن توجه شود. به عبارتی غنی سازی فراغت برمبنای فرهنگ ایرانی-اسلامی جز با همیاری و همسویی سیاست های نهادها و سازمان های مرتبط محقق و میسر نمی شود. در ادامه به ارائه شماری از راهبردها و پیش شرط ها در راستای تحقق و تحکیم گفتمانی مذکور پرداخته شده است. راهبردهای تحکیم مولفه های گفتمان فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی میتوانند در خلال موارد زیر صورت پذیرند:
1. بازنمایی اهمیت جهتمندی و غایتمندی در کلیه فعالیت های فراغتی از منظر آموزه های اسلامی و فرهنگ غنی ایرانی به منظور هدفدهی به فعالیت های فراغتی مرسوم در جامعه.
2. غربالگری فعالیت های فراغتی بر مبنای الگوی مطلوب فراغت در دیدمان ایرانی-اسلامی و معرفی فعالیتهای فراغتی برگزیده از مجاری متعددی چون تولیدات رسانه ای و....
3. تشریح سلسله اهداف و غایات مشروع، مقبول و سالم( مساعدت، توانمندی، توسعه فردی در راستای توسعه جمعی و...) در الگوی فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی به منظور تسهیل امر گفتمانسازی و همراهسازی افراد با سیاست های مرتبط.
4. بهره گیری از مضامین محتوایی جریان ساز و ایجابی(همچون فراغت با خانواده، فراغت هدفمند و...) در راستای ترویج الگوی فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی و تحکیم گزاره های آن.
5. بهره گیری از مناسبتهای تقویمی به منظور برپایی پویش های مردمی در راستای تسهیل گفتمانسازی به واسطه جلب مشارکت های مردمی.
6. شناسایی و حذف واژگان و عبارات غیرهم افزا با الگوی فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی در گفتمان عمومی با استعانت از نهادها و سازمان های مرتبط چون سازمان صدا و سیما.
همچنین یکی از مهمترین عوامل در تحکیم و ترویج موفقیت آمیز الگوی فراغت مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی توجه به پیش نیازهای آن در جامعه است. در این خصوص تحکیم و اشاعه گفتمان سبک زندگی ایرانی-اسلامی به مثابه پبش نیازی در راستای تحکیم و ترویج موفقیت آمیز الگوی مذکور به شمار می رود. در این راستا لازم است جامعه هدف با مولفه های غنی و سودبخش سبک زندگی ایرانی-اسلامی آشنا شوند، آن را به مثابه منبع هویت اجتماعی خویش بپذیرد و پیروی از الگوی فراغت مبتنی بر آن را به عنوان جزیی از سبک زندگی ایرانی-اسلامی با دلایل عقلی و منطقی پذیرا شود.