گلواژه های از سخنان حکیمانه امام حسن عسکری علیه السلام
بسم الله الرحمن الرحیم
براساس زیارت جامعه کبیره که کلمات و سخنان حکیمانه معصومین علیهم السلام را نور و روشنای معرفی می کند ( کلامکم نور و امره رشد ) برای نورانیت قلب و دلمان چند سخن حکیمانه از گلواژه های سخنان امام حسن عسکری علیه السلام را مرور می کنیم .
1- پلیدی خشم
«الغضب مفتاح کل شر.»:
خشم و غضب، کلید هر گونه شر و بدی است. غضب یکی از قوه های است که درنهاد هرانسانی قرارداده شده است که اگردرست مدیریت وکنترل نشود به فرمایش امام حسن عسکری علیه السلام کلید هربدی خواهد بود ویکی از جاها ومواردی است که شیطان نیز بسیارتلاش می کند که خواسته اش برکسی که غضبناک شده است تحمیل نموده وتوسط او اجرا نماید.
2- پارساترین مردم
«اورع الناس من وقف عند الشبهه، اعبد الناس من اقام علی الفرائض ازهد الناس من ترک الحرام، اشد الناس اجتهادا من ترک الذنوب.»:
پارساترین مردم کسی است که در هنگام شبهه توقف کند. عابدترین مردم کسی است که واجبات را انجام دهد. زاهدترین مردم کسی است که حرام را ترک نماید. کوشننده ترین مردم کسی است که گناهان را رها سازد.
3- شناخت احمق و حکیم
«قلب الاحمق فی فمه و فم الحکیم فی قلبه.»:
قلب احمق در دهان او و دهان حکیم در قلب اوست. پیام این فرمایش نورانی این است که انسان حکیم اول فکرمی کند پیامدهای سخنش را درنظرمی گیرد بعد سخن می گوید امان انسان کم عقل واحمق اول سخن می گوید بعد فکرمی کند که سخنش چه پیامد ها وبازتاب خواهد داشت .
شبیه این فرمایش درنهج البلاغه ازامیرمومنان علی علیه السلام نیز نقل شده است. که بهترین دلیل می شود براینکه خاندان عصمت وطهارت یعنی چهارده معصوم علیهم السلام همه شان نور واحد درچندکالبد هستند لذا روایات زیادی داریم که ازچند معصوم نقل شده است .
4- تلاش برای رزق مقدر
«لا یشغلک رزق مضمون عن عمل مفروض.»:
رزق و روزی ضمانت شده، تو را از کار واجب باز ندارد.
5- عزت حقگرایی
«ما ترک الحق عزیز الا ذل، ولا اخذ به ذلیل الا عز.»:
هیچ عزیزی حق را رها نکند، مگر آن که ذلیل گردد و هیچ ذلیلی به حق نیاویزد، مگر آن که عزیز شود.
6- دوست نادان
«صدیق الجاهل تعب.»:
دوست نادان، مایه رنج و ناراحتی است.
7- بهترین خصلت
«خصلتان لیس فوقهما شیء: الایمان بالله و نفع الاخوان.»:
دو خصلت است که بهتر و بالاتر از آنها چیزی نیست:ایمان به خدا و سود رساندن به برادران.
8- نزدیکترین چیز به اسم اعظم
«بسم الله الرحمن الرحیم اقرب الی اسم الله الاعظم من سواد العین الی بیاضها.»:
«بسم الله الرحمن الرحیم» به اسم اعظم خدا، از سیاهی چشم به سفیدیاش نزدیکتر است.
9- پندی گویا و جامع
«اوصیکم بتقوی الله و الورع فی دینکم والاجتهاد لله و صدق الحدیث و اداء الامانه الی من ائتمنکم من بر او فاجر و طول السجود و حسن الجوار. فبهذا جاء محمد(صلی الله علیه وآله وسلم) صلوا فی عشائرهم و اشهدوا جنائزهم و عودوا مرضاهم و ادوا حقوقهم، فان الرجل منکم اذا ورع فی دینه و صدق فی حدیثه و ادی الامانه و حسن خلقه مع الناس قیل: هذا شیعی فیسرنی ذلک. اتقوا الله و کونوا زینا و لا تکونوا شینا، جروا الینا کل موده و ادفعوا عنا کل قبیح، فانه ما قیل فینا من حسن فنحن اهله و ما قیل فینا من سوء فما نحن کذلک.»:
لناحق فی کتاب الله و قرابه من رسول الله و تطهیر من الله لا یدعیه احد غیرنا الا کذاب. اکثروا ذکر الله و ذکر الموت و تلاوه القران و الصلاه علی النبی(صلی الله علیه وآله وسلم)فان الصلاه علی رسول الله عشر حسنات، احفظواما وصیتکم به و استودعکم الله و اقرا علیکم السلام.»:
شما را به تقوای الهی و پارسایی در دینتان و تلاش برای خدا و راستگویی و امانتداری درباره کسی که شما را امین دانسته نیکوکار باشد یا بدکار و طول سجود و حسن همسایگی سفارش می کنم.
محمد(صلی الله علیه وآله وسلم)برای همین آمده است. در میان جماعت های آنان نماز بخوانید و بر سر جنازه آنها حاضر شوید و مریضانشان را عیادت کنید. و حقوقشان را ادا نمایید، زیرا هر یک از شما چون در دینش پارسا و در سخنش راستگو و امانتدار و خوش اخلاق با مردم باشد، گفته می شود: این یک شیعه است، و این کارهاست که مرا خوشحال میسازد.
تقوای الهی داشته باشید، مایه زینت باشید نه زشتی، تمام دوستی خود را به سوی ما بکشانید و همه زشتی را از ما بگردانید، زیرا هر خوبی که درباره ما گفته شود ما اهل آنیم و هر بدی درباره ما گفته شود ما از آن به دوریم. در کتاب خدا برای ما حقی و قرابتی از پیامبر خداست و خداوند ما را پاک شمرده، احدی جز ما مدعی این مقام نیست، مگر آن که دروغ میگوید. زیاد به یاد خدا باشید و زیاد یاد مرگ کنید و زیاد قرآن را تلاوت نمایید و زیاد بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم) سلام و تحیت بفرستید. زیرا صلوات بر پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله وسلم) ده حسنه دارد. آنچه را به شما گفتم حفظ کنید و شما را به خدا میسپارم