مدل رهبری خدمتگزار لاب (۱۹۹۹)

6 خرداد 1402 - خواندن 2 دقیقه - 795 بازدید

رهبری خدمتگزار یک رویکرد رهبری کل نگر است که زیردستان را در ابعاد مختلفی همچون عاطفی، اخلاقی و معنوی درگیر می سازد، به گونه ای که آن ها به قدرتی دست می یابند تا به آنچه توانش رادارند، تبدیل شوند. لذا رهبر خدمتگزار در وهله ی اول به دنبال توسعه پیروان بر اساس جهت گیری های بی طرف، نوع دوستانه و اخلاقی رهبران است.

رهبری خدمتگزار از دیدگاه لاب[1] با شش مولفه که عبارتند از: 1) ارزش دادن به افراد، 2) توسعه ی افراد، 3) نشان دادن اعتماد، 4) برقرار کردن روابط دوستانه 5) به اشتراک گذاری رهبری، و 6) فراهم آوردن زمینه رهبری، اندازه گیری می شود(قنبری و نویدی، 1396).

1) ارزش دادن به افراد: به معنای اعتقاد به افراد، خدمت رساندن به نیازهای افراد پیش از خود، پذیرش و گوش دادن بدون هیچ گونه قضاوتی است.

2) توسعه ی افراد: فراهم کردن فرصت هایی جهت یادگیری، رشد و نمایش رفتار درخور، تقویت و بهبود زیردستان با اعمال تشویق و ترغیب آنان است.

3) نشان دادن اعتماد: به این معنا که پاسخگویی به افراد، تمایل به یادگیری از کارکنان و حفظ مولفه های صداقت و اعتماد است.

4) برقرار کردن روابط دوستانه: به معنای ایجاد روابط فردی قوی، کارکردن صمیمانه با زیردستان و ارزش قائل شدن برای تفاوت های آن ها می باشد.

5) به اشتراک گذاری رهبری: به مفهوم ایجاد تسهیل بینش مشترک با زیردستان، تسهیم قدرت و کنترل موقعیت مشترک و ارتقای پیروان است.

6) فراهم آوردن زمینه رهبری: در راستای فراهم آمدن زمینه ی رهبری این مفهوم به پیش بینی آینده و ابتکار عمل و مشخص نمودن اهداف برای اعضای گروه اشاره می کند(Laub, 1999).

[1] laub