خسارت تاخیر در تخلیه ملک

7 مهر 1403 - خواندن 4 دقیقه - 99 بازدید


در زمانی که مستاجر به عدم تخلیه ملک در مدت تعیین شده در قرارداد اجاره می پردازد و خسارت وارد شده به صاحب ملک را نیز پرداخت نمی کند، در این شرایط  مالک می تواند با توجه به مفادقرارداد به مطالبه خسارت تاخیر در تخلیه ملک از مراجع قضایی را درخواست نماید.

خسارت تاخیر در تخلیه ملک به چه معناست؟

خسارت تاخیر در تخلیه ملک مربوط به آن دسته از مستاجرینی می شود که قرارداد آنها با صاحب ملک به اتمام رسیده است. در صورتی که صاحب ملک تمایلی به تمدید ملک نداشته باشد، از مستاجر درخواست تخلیه فوری را خواهد داشت.

اگر مستاجر پس از دریافت این درخواست به عدم تخلیه ملک مورد نظر بپردازد، موظف است مطابق با روزهایی که پس از اتمام قرارداد در ملک سکونت داشته، مبلغی را با عنوان خسارت تاخیر در تخلیه ملک به صاحب ملک پرداخت کند.

نکته: در صورت اقدام مالک برای تخلیه در زمان اتمام قرارداد اجاره و مطالبه خسارت، این مبلغ از تعداد روزهای حضور مستاجر پس از اتمام قرارداد محاسبه خواهد شد.

آیا خسارت عدم تخلیه ملک در قرارداد ثبت می شود؟

یکی از بندهای متداولی که در قراردادهای اجاره از سوی صاحب ملک قرار می گیرد، مربوط به خسارت تاخیر در تخلیه ملک می شود.

معمولا در این بندها ذکر می شود که اگر مستاجر تحت هر شرایطی به سکونت پس از قرارداد خود بپردازد، موظف به پرداخت مبلغی به عنوان خسارت است.

نکته: در برخی از شرایط مشاهده شده که صاحبین ملک، مستاجر را ملزم به پرداخت چند برابری اجاره روزانه می کنند. بنابراین مستاجر باید با توجه به این مسئله مهم به امضای قرارداد بپردازد.

مراحل ثبت دادخواست دعوای مطالبه خسارت قراردادی از مستاجر

  1. ارسال اظهارنامه
  2. صدور دستور تخلیه و حکم تخلیه
  3. ثبت دادخواست مطالبه خسارت قراردادی
  4. ارجاع به شورای حل اختلاف یا دادگاه (با توجه به مبلغ)
  5. تعیین جلسه رسیدگی و ابلاغ به طرفین
  6. تشکیل جلسه رسیدگی
  7. صدور رای
  8. اعتراض به رای و تجدید نظر خواهی
  9. صدور رای قطعی توسط مرجع تجدید نظر خواهی
  10. مراجعه به شعبه بدوی و درخواست صدور اجراییه
  11. صدور اجراییه و ابلاغ به محکوم علیه با مهلت 10 روزه
  12. تشکیل پرونده اجرایی بعد از مهلت 10 روزه
  13. ابلاغ اجرائیه در اجرای احکام
  14. تقاضای اخذ استعلام و توقیف حساب بانکی یا توقیف اموال محکوم علیه جهت وصول محکوم به

نکته 1: ارسال اظهارنامه برای مطالبه خسارت های قراردادی مستاجر الزامی است. اگر اظهارنامه بعد از تاریخ پایان قرارداد ارسال شود، از آن روز خسارت ها محاسبه خواهد شد.

نکته 2: بعد از صدور حکم تخلیه و دستور تخلیه میتوان دادخواست خسارت قراردادی مستاجر را ثبت نمود. (این بدین دلیل است که باید تصرف مستاجر اثبات شود)

مدارک لازم برای ثبت دادخواست مطالبه خسارت قراردادی مستاجر

  • سند مالکیت
  • اظهارنامه
  • دادنامه مربوط به تخلیه
  • سند اجاره نامه
  • مدارک شناسایی

نحوه محاسبه خسارت مربوط به تاخیر در تخلیه ملک

اگر در قرارداد اجاره خسارت عدم تخلیه مستاجر تعیین شده باشد مطابق با نحوه محاسبه درج شده در قرارداد باید به محاسبه خسارت تاخیر در تخلیه ملک پرداخته شود.

مثال: در قرارداد قید شده است “در صورت عدم تخلیه مستاجر در مدت قانونی، مستاجر موظف است روزانه مبلغ یک میلیون تومان بابت خسارت تاخیر در تخلیه ملک به مالک پرداخت نماید” این به آن معناست که در صورت عدم تخلیه ملک در مدت تعیین شده در قرارداد اجاره، مستاجر باید به تعداد روزهایی که اضافه در ملک تصرف داشته مبلغ یک میلیون تومان را به مالک پرداخت نماید.

در صورتی که در قرارداد مبلغ خسارت قید نشده باشد، مالک می تواند بعد از صدور دستور تخلیه و یا حکم تخلیه، تقاضای اجرت المثل ایام تصرف را از دادگاه داشته باشد.

دادگاه با تعیین کارشناس رسمی دادگستری اقدام به محاسبه اجرت المثل ایام تصرف مستاجر خواهد نمود.