خاتمیت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله)
السلام علیک یا رسول الله یا خیر خلق الله و یا امام الرحمه
شهادت جان سوز رسول خدا حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله تسلیت باد
خاتمیت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله ) به این معنا است ، که بعد از آن حضرت پیامبر دیگری ازسوی خداوند برانگیخته ، نخواهدشد. مساله خاتمیت ، یکی از ضروریات دین اسلام است ؛ یعنی هرکس که معتقد به دین اسلام شد ، باید این مساله را نیز بپذیرد. قرآن کریم درباره خاتمیت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله ) چنین می فرماید:« ما کان محمد ابا احد من رجالکم و لکن رسول الله و خاتم النبیین ... ، محمد(صلی الله علیه و آله ) پدر هیچ یک از مردان شما نیست ولکن فرستاده خدا وخاتم انبیاء است »(احزاب/ 40 ).
این آیه به روشنی برخاتمیت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله ) دلالت دارد ؛ زیرا کلمه«خاتم» از ریشه «ختم» به معنای به پایان رساندن و مهرپایانی را کوبیدن است. «خاتم» یعنی مهری که در پایان نوشته ها و نامه ها قرار می گیرد وختم آن اعلام می شود. انبیا کتاب و کلام حق اند (چنانکه درباره حضرت عیسی(علیه السلام) تعبیر به کلمه ی از جانب خدا شده است :«اذ قالت الملائکه یا مریم ان الله یبشرک بکلمه منه اسمه المسیح عیسی ابن مریم ... ،. آل عمران/ 45 .) ، خداوند که از طریق فرستادن پیامبران و وحی ، با انسانها سخن می گوید، پس از پایان کلمات و گفتارش، سلسله نبوت و صحیفه رسالت پیامبران را با فرستادن پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله ) مهر کرده وختم آن را ، اعلام داشته است .(پیامبر رحمت ، ص89 ).
به بیان دیگر ، واژه «خاتم» درآیه بالا به دو صورت قرا ئت شده :
1) به کسر«تاء» که دراین صورت اسم فاعل بوده ومعنای آیه این می شود که پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله)، پایان دهنده سلسله انبیاست ؛
2) به فتح «تاء» که دراین صورت ازسه احتمال ذیل خارج نیست:
الف) خاتم، اسم و به معنای «مایختم به » (آنچه که به آن ختم می شود)، باشد. دراین صورت معنای آیه این می شود که: محمد(صلی الله علیه و آله ) پیامبری است که به وسیله او ، سلسله پیامبران ختم می شود.
ب) خاتم، اسم و به معنای «آخر»(پایان ، نهایت) باشد. دراین صورت آیه می گوید که : محمد(صلی الله علیه و آله ) آخرین پیامبراست .
ج) خاتم ، فعل باشد(مانند: ضارب)، برپایه این احتمال ، مفاد آیه این است که : محمد(صلی الله علیه و آله ) ، سلسله پیامبران راختم کرده است.( آموزش کلام اسلامی، ج2 ، ص 124 ).
حسن مصطفوی می گوید: صیغه «خاتم»(به فتح تا) دلالتش برخاتمیت موکد تر از«خاتم»(به کسرتا) است (التحقیق فی کلمات القرآن الکریم ، ج3 ، ص 22 ).
حاصل آنکه ، واژه «خاتم» با هرقرائت و نقشی که درآیه ، درنظر گرفته شود ، به روشنی اثبات کننده خاتمیت رسول خاتم(صلی الله علیه و آله ) می باشد. به پاره آیات دیگر نیز، برای اثبات خاتمیت ، استدلال شده است.(به تفسیر نمونه ، جلد 17، صفحه 341 . مجمع البیان فی تفسیر القرآن ، ذیل آیه 40 سوره احزاب ، و... مراجعه شود ).
قرآن ناطق امیرمومنان(علیه السلام ) نیز، فراوان ازخاتمیت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله ) سخن گفته است، از جمله در توصیف آن حضرت فرمود:«... امین وحیه و خاتم رسله...»، او (محمد) امین وحی خدا، و خاتم پیامبران اوست »( نهج البلاغه ، خطبه 173 ).
درسخنی دیگر ، ضمن درخواست درود وتحیت برای آن حضرت ، اورا با اوصافی زیادی، از جمله با عنوان :«رسول خاتم» می ستاید( همان ، خطبه 72 ). در خطبه 133 نهج البلاغه چنین آمده است:« ارسله علی حین فتره من الرسل ... و ختم به الوحی...، او را پس از یک دوران فترت بعد از پیامبران گذشته فرستاد و وحی را با او ختم نمود».
روایات زیادی ازرسول خدا(صلی الله علیه وآله) وائمه معصومین(علیهم السلام) نیز، برخاتمیت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) دلالت می کنند که از ذکر آنها صرف نظر می کنیم .
بنابراین ، به تصریح قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام ، خاتمیت پیامبراکرم صلی الله علیه وآله به اثبات می رسد و از ضروریات دین اسلام محسوب می شود ؛ لذا هیچ کسی نمی تواند بعد از آن حضرت ادعای پیامبری نماید و اگر چنین ادعای صورت بگیرد کاملا باطل و نا درست است و هیچ کسی نباید به چنین ادعاهای واهی و غلط توجه نماید.